Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

Polędwiczka wieprzowa to z jednej strony nieskomplikowane, proste i szybkie w przygotowaniu mięsko. Można je robić na różne sposoby. Jest jednak i ta druga strona medalu, bo polędwiczka bywa kapryśna i łatwo ją “przeciągnąć”. Wtedy jest twarda i niesmaczna. Co zrobić, aby tak się nie stało? Kluczem jest krótka obróbka termiczna oraz marynowanie. Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym są właśnie takim błyskawicznym obiadem, bo samo smażenie i gotowanie to około 15-20 minut pracy. Danie wygląda na pracochłonne, ale jest zupełnie inaczej. Tu liczy się czas i tempo. Wystarczy zamarynować mięso kilka godzin wcześniej i po chwili obiad dla całej rodziny gotowy. I to jaki obiad! Delikatny i gęsty sosik fantastycznie komponuje się z polędwiczką, która przy odpowiednim czasie smażenia będzie mięciutka i różowa w środku. Musicie tego spróbować!

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku i rozmarynu
  • 5 łyżek musztardy delikatnej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • oliwa do marynowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy delikatnie rozpłaszczamy, oprószamy solą, pieprzem i majerankiem oraz skrapiamy oliwą i dokładnie nacieramy mięso. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso wkładamy do miski lub zamykanego pojemniczka, dodajemy czosnek oraz tymianek i rozmaryn. Wszystko mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.

Cebulę siekamy w pół-plastry. W szklance mieszamy musztardę ze śmietanką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kiedy jest już gorący, to wykładamy zamarynowane mięso i smażymy z jednej strony przez około 2 minuty. Następnie przewracamy na drugą stronę i dodajemy na patelnię cebulę oraz czosnek, który pozostał po marynowaniu. Smażymy kolejne 2 minuty, a następnie patelnię podlewamy delikatnie wodą (około pół szklanki) i od razu ją przykrywamy. Po około 2 minutach duszenia, na patelnię wlewamy śmietankę z musztardą, dokładnie wszystko mieszamy, aby mięso obtoczyło się w sosie. Całość oprószamy jeszcze solą i pieprzem i ponownie dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Po około 5 minutach danie jest gotowe i można podawać.

Smakuje świetnie z ziemniakami, ziemniaczkami pieczonymi lub kopytkami. Palce lizać!

Smacznego!


1 thought on “Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym”

Dodaj komentarz