Potrawka ziemniaczana z patelni

Potrawka ziemniaczana z patelni

Konkretna potrawa dla każdego, kto lubi nieskomplikowane, niedrogie i szybkie w przygotowaniu dania oraz… jest bardzo głodny 🙂 Myślę, że w każdym domu znajdziemy potrzebne składniki, więc nawet jeśli kompletnie zapomnicie o zrobieniu zakupów na obiad, a domownicy wołają jeść, to ten przepis Was uratuje. Wystarczy usmażyć ziemniaki z kiełbasą na patelni z dodatkiem cebuli i przypraw i smaczny obiad gotowy.

Składniki (na dwie porcje)

  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 4-5 ziemniaków
  • cebula biała
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta tymianku

Przygotowanie

Tak jak obiecałam, będzie szybko. Ziemniaki obieramy i kroimy w półplastry o grubości około 1 cm lub niedużą kostkę. Gotujemy je na półtwardo.

Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. 

Kiedy ziemniaki się podgotowały, odcedzamy je z wody. Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy jest już gorący, wrzucamy na patelnię ziemniaku, kiełbasę i cebulę i podsmażamy aż składniki się przyrumienią. Następnie dolewamy około 100 ml wody na patelnię oraz wrzucamy przyprawy. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy tak całość przez ok. 10 minut.

Po tym czasie sprawdzamy, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak, to zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy odparować wodę. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy wszystko i jeszcze przez dwie minuty podsmażamy.

Danie gotowe, przekładamy na talerze i zajadamy. Całość można jeszcze posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Smacznego!


Dodaj komentarz