Prosty gulasz wołowy
Bardzo lubię przygotowywać na obiad gulasz. Dlaczego? Bo to obiad, który robi się (prawie) sam, a przecież tego typu obiady są najlepsze. Przygotowuję go zawsze wtedy, gdy wiem, że następnego dnia lub przez następne dwa dni naprawdę nie będę miała czasu na gotowanie. Gulasz zrobiony na bazie mięsa wołowego jest niesamowity w smaku i nie traci on go w wyniku odgrzewania. Wręcz przeciwnie, z czasem jest on jeszcze głębszy. Potrzebujemy naprawdę niewielu przypraw, aby podkreślić smak tego mięsa i w rezultacie stworzyć pyszny obiad. Do wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek i PAMPUCHÓW sprawdzi się idealnie i zaspokoi niejedno podniebienie.
Składniki
- 500 g dobrej jakości wołowiny (zrazowe, pręga lub antrykot – w zależności od upodobań)
- łyżka mąki pszennej
- cebula
- pół marchewki
- korzeń selera (nieduży kawałek, ok. 50 g)
- pół korzenia pietruszki
- 500 ml wody lub bulionu
- łyżka masła klarowanego, smalcu lub nierafinowanego oleju kokosowego
- 80 ml wytrawnego czerwonego wina dobrej jakości (opcjonalnie)
-
przyprawy:
- 3 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka kulek pieprzu czarnego
- sól i pieprz mielony do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
2-3 godziny
Liczba porcji
2 duże porcje lub 4 mniejsze
Wartości odżywcze (bez dodatków)
100 g | 1 porcja | |
Kcal | 87 | 280/550 |
B | 9,3 | 29,2/58,4 |
T | 4,5 | 14,1/28 |
W | 4,1 | 5,3/10,6 |
Przygotowanie
Mięso myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w grubą kostkę. Jeśli mięso zostało wyciągnięte prosto z lodówki, to odstawiamy na około 30 minut, aby nabrało temperatury pokojowej. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i również kroimy w grubszą kostkę. Czosnek rozgniatamy nożem.
Kiedy mięso odpoczęło, oprószamy je mąką z każdej strony. Tłuszcz rozgrzewamy mocno na patelni i partiami kładziemy na niego mięso. Nie wszystko od razu, aby nie obniżyć zbyt mocno temperatury. Mięso ma się smażyć, a nie dusić. Kiedy jest podsmażone i zrumienione z każdej strony, to przekładamy je do osobnego garnka.
Na tę samą patelnię wrzucamy następnie cebulę, marchew, seler i pietruszkę. Podsmażamy do zeszklenia cebuli, i dodajemy czosnek. Chwilę smażymy, a następnie wlewamy wino i gotujemy do odparowania alkoholu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem. Na patelnię wlewamy jeszcze wodę lub bulion i podgrzewamy, aby cały smak się odkleił od patelni i trafił do garnka. Kiedy zaczyna parować, przelewamy go do mięsa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny.
Po tym czasie wyciągamy mięso z sosu na talerz wraz z liśćmi laurowymi, a sos blendujemy na gładko i doprawiamy solą oraz gałką i w razie potrzeby pieprzem. Mięso z powrotem wrzucamy do garnka i dusimy jeszcze przez 15 minut razem na bardzo małym ogniu.
Gulasz wołowy gotowy. Podajemy tak, jak lubimy, z kluskami, kopytkami, kaszą czy też pampuchami.
Smacznego!