Przyprawa do mięsa i farszu

Dobre doprawienie mięsa to kluczową sprawa podczas przygotowywania każdej potrawy. Sama często miałam z tym problem. Ogólnodostępne mieszanki przypraw nie zawsze okazywały się pomocne, ponieważ w wielu przypadkach wydawało mi się, że czegoś im brakuje. Postanowiłam więc wziąć sprawy w swoje ręce i przygotowałam domową mieszankę ziół i przypraw, która świetnie sprawdza się podczas przygotowywania np. farszu do pierogów lub pasztetów. Jej bazą jest kozieradka, która ma bardzo intensywny smak i to ona daje tego “kopa”. Przyprawa pasuje także do każdego mięsa, w szczególności drobiowego, jako dodatek do zapiekanek, mięsa mielonego oraz dań z kapustą.
Składniki
- 3 łyżeczki kozieradki sproszkowanej
- 3 łyżeczki majeranku
- 1,5 łyżeczki ziarenek czarnuszki
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżeczka tymianku suszonego
- łyżeczka suszu z warzyw (można pominąć)
- pół łyżeczki kulek czarnego lub kolorowego pieprzu
- szczypta soli
Przygotowanie
Do moździerza przekładamy czarnuszkę, pieprz i tymianek, które razem ucieramy i rozdrabniamy. Przesypujemy do słoiczka, w którym będziemy przechowywali przyprawę. Następnie w moździerzu ucieramy suszone warzywa i także dodajemy do słoiczka. Dosypujemy jeszcze pozostałe przyprawy, których już nie musimy ucierać. Wszystko dokładnie mieszamy i zakręcamy słoik.
I gotowe, używamy według uznania.
Porada: Kozieradkę raczej trudno dostać w tradycyjnych sklepach i marketach (nawet tych większych). Polecam poszukać jej w sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością. Można także ją kupić w postaci całych ziarenek i utrzeć w moździerzu.