Pudding ryżowy z pieczonym jabłkiem

Pudding ryżowy z pieczonym jabłkiem

Pudding ryżowy na mleku to świetny sposób na urozmaicenie (nieco nudnego) ryżu. Nie jest to typowy kleik ryżowy, który pewnie części z nas średnio się kojarzy. Jeśli szukamy odmiany od zwykłych kanapek na pierwsze lub drugie śniadanie, albo chodzi za nami ten słynny mały głód, to jesteśmy w dobrym miejscu. Ten przepis to odpowiedź na takie potrzeby. Pudding na bazie ryżu to bardzo smaczna przekąska lub coś małego na dobry początek dnia. wtedy szczególnie polecam zjeść go na ciepło. Będzie bardziej aromatyczny i sycący. Upieczone jabłuszko doda jednocześnie słodyczy i kwasowości, a cynamon i imbir nadadzą aromat i będą tą “wisienką na torcie”.

Składniki (2 porcje)

  • 130 g ugotowanego ryżu
  • 200 ml mleka (wybrałam owsiane)
  • 2-3 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła)
  • jedno średnie jabłko
  • cynamon
  • 4-5 całych orzechów włoskich

Przygotowanie

Ryż wsypujemy do niewielkiego rondelka, zalewamy mlekiem, słodzimy i dodajemy cynamon. Stawiamy na gazie i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy do momentu, aż masa stanie się gęsta, ryż się rozgotuje w mleku i zyska “budyniową” konsystencję. Z mlekiem owsianym szybciej taki efekt uzyskamy, ponieważ podczas gotowania ono mocno gęstnieje.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne, delikatnie oprószamy cynamonem, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut (aż będzie miękkie).

Ugotowany ryż przekładamy do słoiczków lub miseczek. Upieczone jabłko kroimy na 8 części i rozkładamy na ryżu. Jeśli nie lubimy skórki to lepiej usunąć ją po upieczeniu (wtedy sama odejdzie od wnętrza). Na wierzch układamy obrane orzechy i gotowe!

Smaczny deser, słodkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia jak znalazł.

pudding ryżowy z pieczonym jabłkiem

Smacznego!


Dodaj komentarz