Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym

Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym

I kolejny przepis z cyklu “obiad na szybko”. Przygotowywanie na obiad pulpecików to naprawdę świetne rozwiązanie, gdy brak już pomysłów na inne dania. Można je zrobić za każdym razem w innym sosie, inaczej doprawić, raz zrobić większe, raz malutkie, raz usmażyć, a innym razem upiec w piekarniku! Pomysłów jest mnóstwo, a wszystko zależy od tego, co akurat macie w lodówce. I tak u mnie znalazła się musztarda, śmietana i kawałek marchewki (i oczywiście mięso mielone). Czy da się z tego zrobić obiad? Oczywiście! A że wyszedł tak dobry, to postanowiłam się z nim podzielić i tak oto powstał właśnie przepis na drobiowe pulpeciki w sosie śmietanowym z musztardą. Mięso jest delikatne i miękkie, rozpływa się w ustach i idealnie komponuje z kremowym sosem. I kto by pomyślał, że z tak prostych produktów można szybko zrobić pyszne danie dla całej rodziny!


Składniki

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego (polecam indyka)
  • 2 plasterki wędzonego boczku
  • jajko
  • pół białej cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • pół czerstwej kajzerki + mleka
  • 2 łyżki masła
  • pół marchewki
  • 200 ml śmietanki min. 30%
  • 300 ml wody lub bulionu
  • łyżka mąki
  • przyprawy:
    • liść laurowy
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • łyżeczka musztardy francuskiej
    • sól i pieprz
    • łyżka posiekanej natki pietruszki

Czas przygotowania
30 minut

Czas gotowania
60 minut

Liczba porcji
4

Wartości odżywcze

100 g porcja
Kcal 172,3 430,7
B 10,1 25,3
T 12,5 31,4
W 4,9 12,2
Obliczone na podstawie wykorzystanych składników; wartości bez dodatków

Przygotowanie

Bułkę namaczamy w mleku, aż cała nasiąknie i stanie się miękka. Następnie odciskamy ją z płynu i wkładamy do miski razem z mięsem mielonym. Jeśli akurat nie macie czerstwego pieczywa, to dodajcie 3 łyżki bułki tartej i około 6 łyżek mleka do mięsa. Dodajemy majeranek, sól, pieprz oraz jajko. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Kiedy będzie podsmażona, to wyłączamy gaz i przeciskamy na patelnię jeszcze ząbek czosnku, aby się podgrzał i uwolnił aromat. Całość studzimy i przekładamy do mięsa. Wszystko razem wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w mące.

Boczek kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy go na suchej patelni. Kiedy się zrumieni i wytopi tłuszcz, ściągamy go na talerz, a na pozostałym tłuszczu smażymy z każdej strony pulpety. Gdyby okazało się, że jest za mało tłuszczu, to dodajemy łyżeczkę oleju, smalcu, masła lub bezzapachowego oleju kokosowego. Kiedy mięso będzie usmażone, dodajemy na patelnię z powrotem boczek, musztardę, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. W międzyczasie kroimy w plasterki marchew i również dodajemy ją na patelnię. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i przez 5-10 minut na wolnym ogniu pozwalamy, aby połowa płynu odparowała.

Wlewamy do sosu śmietankę, dodajemy natkę pietruszki i przez kolejne 5 minut całość podgrzewamy razem (nie pozwalamy, aby sos zaczął wrzeć). Sos doprawiamy jeszcze solą i grubo mielonym pieprzem.

pulpety z indyka

Podajemy z kaszą lub ryżem.

Uwaga: Jeśli macie w swojej lodówce parmezan, to polecam podczas podawania oprószyć mięso odrobiną tego sera. Wspaniale podkręci to smak i doda “tego czegoś”!


Smacznego!



Leave a Reply