Purée z pieczonej dyni

Jest to przepis na uniwersalne purée z pieczonej dyni, które może stanowić bazę do wielu dań. Możemy je wykorzystać zarówno na wytrawnie do zupy krem (sprawdź tutaj) lub kopytek, jak i na słodko, np. do babeczek lub placuszków. Kupując dynię zawsze piekę ją w całości od razu i przygotowane purée chowam do lodówki i wykorzystuję kiedy mam na to ochotę.
Składniki
- jedna cała dynia (ok. 1,5 kg)
- odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie
Z jednej dyni powstanie około 1 kg purée.
Dynię należy pokroić na około 6-8 kawałków (nie obierać ze skóry) i wydrążyć pestki. Wnętrze następnie smarujemy cienko oliwą za pomocą pędzelka. Dynię umieszczamy następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w 190-200 stopniach.
Kiedy dynia się upiekła i jest miękka w środku, wyciągamy ją z piekarnika, studzimy i za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki.
Taki miąższ możemy zblendować od razu na gładką papkę lub przechowywać w tej postaci w lodówce lub wykorzystać od razu.

1 thought on “Purée z pieczonej dyni”