Quesadilla z kurczakiem
Kuchnia meksykańska to coś, co ciągle odkrywam i coraz częściej gości w moim domu. I choć nie każde danie skrada moje serce, to są takie, które baaardzo lubię. To, co lubię w niej najbardziej to to, że te potrawy są świetnym rozwiązaniem podczas spotkań towarzyskich lub imprez. Zawsze, ale to zawsze się sprawdzają, uwierzcie mi! Najlepszym tego przykładem jest quesadilla. Domowe tortille i pikantny farsz z kurczakiem połączone dużą ilością sera to super opcja na kolację w gronie znajomych lub przekąskę na karnawałowy stół. Spróbujcie sami i niech Meksyk zawita do Waszej kuchni!
Składniki
- jedna duża, podwójna pierś z kurczaka
- papryka czerwona
- średnia cebula
- 3 łyżki oliwy
- nieduża papryczka jalapeno (można użyć marynowanej)
- 200 g sera cheddar (lub innego żółtego sera) w kostce
-
przyprawy:
- płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta kuminu
- sól, pieprz
- dodatkowo: 8 tortilli z TEGO przepisu
Czas przygotowania
30 minut (bez przygotowywania tortilli)
Liczba porcji
4 okrągłe quesadille
16 kawałków
Wartości odżywcze
100 g | 1 kawałek | |
Kcal | 207 | 196 |
B | 13,4 | 12,7 |
T | 10,3 | 9,8 |
W | 16,2 | 15,5 |
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mielone papryki, oregano, kumin, kolendrę, czosnek oraz 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oczyszczamy z pestek i błonek i kroimy w średnią kostkę. Jalapeno oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kosteczkę. Jeśli używamy marynowanego, już w plasterkach, to bierzemy około 7-8 plasterków każdy kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy zamarynowane mięso. Smażymy przez około 5 minut. Następnie dodajemy na patelnię cebulę oraz pokrojone papryki. Dokładnie mieszamy i smażymy wszystko razem przez 10-15 minut, aż papryka będzie miękka, a cebula zrumieniona. Farsz ściągamy z patelni na talerz.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Składanie quesadilli
Suchą patelnię rozgrzewamy i delikatnie natłuszczamy powierzchnię. Ogień powinien być średni. Kładziemy na nią jeden placek tortilli. Na tortillę dodajemy około 2 łyżki startego sera i równo rozprowadzamy po środku. Przy brzegach zostawiamy około 1cm miejsca. Na ser kładziemy farsz (około 2-3 łyżki) i jego również równo rozprowadzamy, zostawiając od brzegu miejsce. Farsz dociskamy łyżką do tortilli. Następnie dodajemy ponownie ser (2-3 łyżki) i przykrywamy całość drugą tortillą. Drugi placek dociskamy mocno, lekko spłaszczając całość. To spowoduje, że wnętrze się “sklei” i podgrzeje. Do dociskania świetnie sprawdzi się tłuczek do ziemniaków. Tortillę trzymamy tak na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie za pomocą pokrywki od patelni przewracamy ją na drugą stronę. Zwiększamy ogień i jeszcze przez 3 minutki podsmażamy quesadillę z drugiej strony, aby lekko się zrumieniła.
Gotowe. Quesadillę ściągamy z patelni na deskę i kroimy ostrym nożem na 4 części.
Jeśli macie w planach przygotowanie od razu większej porcji to warto już gotowe quesadille (przed pokrojeniem) umieścić we wcześniej nagrzanym piekarniku (ok. 150 stopni), aby pozostały ciepłe. Dla bardziej wprawionych i wyposażonych w kuchni jest też opcja działania na 2 lub 3 patelnie.
Quesadillę podajemy ze świeżą salsą, guacamole, sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Smacznego!