Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Niby to ryż z kurczakiem – wydawałoby się, że nudne i oklepane, a jednak nie do końca. Proste i szybkie danie, jak włoskie risotto, to fajny pomysł na obiad lub kolację, a jednocześnie na odczarowanie rutyny w kuchni. We Włoszech jest to prawdopodobnie najpopularniejsza forma przygotowywania ryżu. Mówi się, że jest to potrawa, która jest czasochłonna i wymaga dużo pracy. Nie do końca się z tym zgodzę, bo w rzeczywistości nie musimy spędzać przy niej długich godzin w kuchni, wystarczy około 40 minut. To co jest ważne, to aby nie odchodzić za daleko podczas gotowania i co jakiś czas mieszać zawartość patelni. Risotto wymaga po prostu naszej uwagi, ale nie jest to na pewno danie pracochłonne. Dodatek aromatycznego bulionu sprawia, że proste składniki, z których robimy risotto zyskują zupełnie nowy smak. Do tego masło oraz odrobina sera i warzyw, czyli jeszcze więcej smaku i cudowna, kremowa konsystencja. I już nie można powiedzieć, że ryż z kurczakiem to nuda!

Składniki (2-3 porcje)

  • 200 g suchego ryżu białego
  • pierś z kurczaka
  • połowa papryczki chilli (można mniej lub więcej oczywiście)
  • jedna czerwona papryka
  • 1/3 cukinii
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 700 ml bulionu (u mnie to bulion warzywny z tego przepisu)
  • po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • twardy ser (np. parmezan, Grana Padano)

Przygotowanie

Mięso myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w niezbyt dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i kiedy jest gorący, to wrzucamy mięso. Dodajemy po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej i podsmażamy, aż mięso się lekko zrumieni, a następnie zdejmujemy z patelni.

risotto z  kurczakiem

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę i cukinię również kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Chilli drobno siekamy. Na patelni, na której smażył się kurczak rozgrzewamy pozostałe dwie łyżki oleju i na gorący wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli, to dodajemy paprykę, chilli i cukinię i krótko smażymy. Dodajemy także przeciśnięty czosnek. Do warzyw dodajemy kurczaka oraz suchy ryż. Wszystko mieszamy i kiedy zauważymy, że ryż robi się przezroczysty, to wlewamy chochlę gorącego bulionu. Gaz zmniejszamy i obserwujemy nasze danie. Kiedy zauważymy, że ryż wchłonął płyn, to znowu wlewamy chochlę i mieszamy risotto. Tak postępujemy jeszcze kilka razy, do momentu, aż ryż będzie miękki (po każdym wchłonięciu płynu, sprawdzamy, poziom twardości ryżu).

Ważne jest, by nie zostawiać risotto, ale ciągle być w pobliżu i co chwilę je mieszać. Podana ilość bulionu jest orientacyjna, więc warto mieć odrobinę więcej pod ręką, ponieważ może okazać się potrzebny (gdybyśmy jednak go więcej nie mieli, to spokojnie możemy dolać wodę).

Nasze risotto czas doprawić. Dodajemy oregano oraz pieprz i sól do smaku i mieszamy. Następnie dodajemy masło i pozwalamy się mu rozpuścić i połączyć z ryżem. Masło nada przyjemną i kremową konsystencję całości. Na zakończenie ścieramy na tarce odrobinę sera (około 4-5 łyżek) i dodajemy do risotto. Mieszamy i jak tylko ser się lekko roztopi, to możemy danie przekładać na talerze i od razu podawać.

Smacznego!


Dodaj komentarz