Rogaliki drożdżowe z powidłami

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Bardzo lubię ciasto drożdżowe, bo możemy je upiec w różnych formach, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Jego wykonanie i wyrobienie zawsze wydawało mi się trudną sztuką. Do momentu kiedy sama zrobiłam je po raz pierwszy. Okazało się to proste i nieskomplikowane! Trzeba tylko pamiętać o kilku ważnych aspektach i poświęcić mu chwilkę uwagi i cierpliwości. Dzisiaj przepis na jeden z moich ulubionych wypieków drożdżowych, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa, czyli rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi.

Składniki (na około 64 rogaliki)

  • 500 g mąki tortowej + jedna łyżeczka
  • 70 g cukru + jedna łyżeczka
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • szklanka mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • powidła śliwkowe (można zastąpić inną ulubioną konfiturą)
  • żółtko i odrobina mleka do posmarowania
  • 3 łyżki cukru pudru i odrobina soku z cytryny do zrobienia lukru

Przygotowanie

Zaczynamy od przesiania mąki do miski i wymieszania jej z cukrem. Mąkę należy dobrze napowietrzyć. 

Przygotowujemy zaczyn. Mleko podgrzewamy lekko (powinno być ciepłe, nie gorące), wkruszamy do niego drożdże i dosypujemy po łyżeczce cukru i mąki. Wszystko rozcieramy łyżeczką i odstawiamy na 15 minut w spokojne miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. W międzyczasie rozpuszczamy masło i jajka rozkłócamy widelcem.

Jeśli na powierzchni mleka widać bąbelki i coś w rodzaju piany, to znak, że drożdże pracują. Kiedy już wyrosły, to wlewamy wszystko do miski z mąką i dodajemy jajka. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką i powoli dolewamy rozpuszczone masło. 

Czas na wyrabianie. Można to robić w misce lub na stolnicy. Wyrabiamy dłońmi przez około 10-15 minut (aż ciasto będzie odchodziło od ręki i nie będzie się przyklejało) lub mikserem z hakiem przeznaczonym do ciasta drożdżowego (wtedy potrwa to krócej). W razie potrzeby możemy delikatnie podsypywać mąką, ale nie za dużo, żeby ciasto nie wyszło twarde.

Kiedy ciasto jest gotowe, obsypujemy je delikatnie mąką i wkładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką. Miskę odstawiamy w ciepłe i spokojne miejsce na 1-1,5 godziny. Powinno w tym czasie podwoić objętość.

Kiedy ciasto wyrosło, wbijamy w nie pięść aby je odpowietrzyć. Wyrabiamy jeszcze przez chwilkę i dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy w kształt zbliżony do koła na około 2 mm grubości (nie powinno być zbyt cienkie ani nie za grube). Powstałe koło dzielimy na 8 części przez środek (tak jak na zdjęciu) i na każdej, u brzegu ciasta, kładziemy po około 1/2 łyżeczki powideł. Zaginamy brzegi i zwijamy do środka w kształt rogalika i szczelnie zaklejamy końce. Tak robimy z każdą częścią ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy rogaliki w niewielkich odstępach. Przed pieczeniem smarujemy je żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Powinny się piec przez około 20 minut (do zrumienienia).

Po wystudzeniu polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny.

rogaliki z powidłami

Dodatkowe uwagi

Powidła można zamienić na inne nadzienie, np. konfiturę różaną, jabłka z cynamonem lub wiśnie. Pamiętamy jednak, że im więcej wody zawiera “wkładka” tym bardziej prawdopodobne, że podczas pieczenia trochę ze środka wypłynie. Im mniej płynu w konfiturze tym lepiej, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się tu prawdziwe powidła smażone przez kilka dni, z których wyparowała cała woda. Starajmy się także dokładnie zaklejać rogaliki i nie wałkować ciasta zbyt cienko, aby zapobiec wypływaniu i pękaniu podczas pieczenia. Nie ma też co przesadzać z ilością nadzienia. Nie wypełniajmy ich po brzegi, bo wtedy nie będziemy nawet mogli ich zakleić. I nie jedzcie od razu po wyciągnięciu z piekarnika (wiem, że pachną cudownie), bo gorąca konfitura może poparzyć język!

rogaliki z powidłami

Smacznego!


Dodaj komentarz