Rolada kakaowa z kremem

I takie ciasta to jest to! Czekoladowy biszkopt otulający delikatny krem śmietanowo-serowy i słodko-kwaskową niespodziankę sprawdza się na każdą okazję. Pomyślicie, że rolada to dużo roboty, bo trzeba upiec, wystudzić, ubić krem, przełożyć, zawinąć i kto wie co jeszcze? To ja na to powiem, że tak, trzeba to wszystko zrobić, ale zajmie to maksymalnie godzinę (i to z krótkimi przerwami)! I jeszcze przynajmniej dwie godziny na schłodzenie już gotowego ciasta, ale to nie wymaga naszego nakładu pracy. Ale… Takie ciacha to prawdziwy hit na każdą okazję. Zwykły biszkopt z kremem nie zrobi takiej furory jak właśnie rolada, a przecież to jedno i to samo. Dlatego właśnie zachęcam do tego (pozornego) wysiłku jak rolada. Nie jest to aż tak pracochłonne, jak Wam się wydaje.
Składniki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru drobnego
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- czubata łyżka kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g serka kremowego
- 150 ml śmietanki 30-36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- 3 kostki czekolady deserowej
- jabłko
- szczypta cukru i odrobina soku z cytryny
- kilka łyżek wody + pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Uwaga: Jeśli chcemy uzyskać taki bardzo ciemny biszkopt jak na zdjęciach, to polecam, zamiast klasycznego kakao wykorzystać czarne (np. Wedla). Dzięki niemu biszkopt jest naprawdę ciemny.
Czas przygotowania
do 60 minut + 2 godziny chłodzenia
Liczba porcji
10-12
Wartości odżywcze w porcji:
- Kalorie: 270
- Białko: 6,6 g
- Tłuszcze: 15,5 g
- Węglowodany: 26,9 g

Przygotowanie
Biszkopt
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy wszystko na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, zaczynamy dodawać po jednym żółtku. Kiedy wszystkie są już w masie, to wyłączamy mikser. W osobnej miseczce mieszamy mąkę, kakao i proszek, po czym partiami przesiewamy je do masy jajecznej. Suche składniki łączymy z mokrymi za pomocą szpatułki i pilnujemy, aby nie powstawały grudki. Wymieszaną masę biszkoptową przelewamy na wyłożoną papierem prostokątną blachę piekarnika i wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Biszkopt powinien się piec króciutko. Zbyt długie pieczenie spowoduje, że będzie suchy i będzie się łamał.
Kiedy tylko wbity patyczek w ciasto jest suchy, to od razy wyciągamy ciasto na blat. Następnie ściągamy z niego papier i przekładamy na nowy kawałek pergaminu oraz suchą, czystą ściereczkę i zawijamy go razem z nią w rulon. Tak zwinięty biszkopt odstawiamy do wystudzenia, najlepiej w przewiewne miejsce na kratce. Dzięki zwinięciu ciepłego biszkopta będzie on bardziej wilgotny i nie będzie się kruszył podczas zwijania.


Krem
Kiedy biszkopt się studzi, przygotowujemy nadzienie, czyli krem i jabłkową frużelinę. Jabłko obieramy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Następnie kroimy je w kosteczkę lub słupki. Pokrojone jabłko przekładamy do rondelka, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy szczyptę cukru i (opcjonalnie) cynamonu oraz sok z cytryny i dusimy przez 5-10 minut pod przykryciem, a następnie ściągamy pokrywkę. W jednej łyżce wody rozprowadzamy skrobię i wlewamy do jabłek. Przez chwilę mieszamy i gdy płyn zgęstnieje, wyłączamy gaz i odstawiamy jabłka do wystudzenia.
Do miski przekładamy serek, cukier puder i sok z cytryny i wszystko mieszamy. W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno. Kiedy będzie ubita, to przekładamy ją do masy serowej i wszystko delikatnie łączymy łyżką. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do kremu. Na koniec mieszamy raz jeszcze. Krem wkładamy do lodówki na kilka minut.

Rolowanie
Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy. Jego wnętrze smarujemy kremem. Więcej kremu dodajemy po stronie, od której zaczynamy zwijanie, a im bliżej drugiego brzegu, tym cieńsza powinna być warstwa. Zapobiegnie to wyciskaniu się kremu na zewnątrz. Krem rozsmarowujemy po całej powierzchni biszkopta. Zostawiamy tylko około 1 cm miejsca przy brzegach. Zostawiamy również około 2 łyżki kremu do dekoracji rolady po zwinięciu. Wzdłuż brzegu, przy którym jest więcej kremu, układamy pasek z jabłkowej frużeliny. Następnie delikatnie dociskając, zwijamy ciasno roladę. Owijamy ją jeszcze ściereczką i wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie smarujemy cienką warstwą kremu wierzch rolady i oprószamy ją startą czekoladą. Roladę chłodzimy jeszcze przez około godzinę.


Smacznego!

1 thought on “Rolada kakaowa z kremem”