Rolada kakaowa z kremem

Rolada kakaowa z kremem

I takie ciasta to jest to! Czekoladowy biszkopt otulający delikatny krem śmietanowo-serowy i słodko-kwaskową niespodziankę sprawdza się na każdą okazję. Pomyślicie, że rolada to dużo roboty, bo trzeba upiec, wystudzić, ubić krem, przełożyć, zawinąć i kto wie co jeszcze? To ja na to powiem, że tak, trzeba to wszystko zrobić, ale zajmie to maksymalnie godzinę (i to z krótkimi przerwami)! I jeszcze przynajmniej dwie godziny na schłodzenie już gotowego ciasta, ale to nie wymaga naszego nakładu pracy. Ale… Takie ciacha to prawdziwy hit na każdą okazję. Zwykły biszkopt z kremem nie zrobi takiej furory jak właśnie rolada, a przecież to jedno i to samo. Dlatego właśnie zachęcam do tego (pozornego) wysiłku jak rolada. Nie jest to aż tak pracochłonne, jak Wam się wydaje. 


Składniki

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru drobnego
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • czubata łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g serka kremowego
  • 150 ml śmietanki 30-36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 kostki czekolady deserowej
  • jabłko
  • szczypta cukru i odrobina soku z cytryny
  • kilka łyżek wody + pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Uwaga: Jeśli chcemy uzyskać taki bardzo ciemny biszkopt jak na zdjęciach, to polecam, zamiast klasycznego kakao wykorzystać czarne (np. Wedla). Dzięki niemu biszkopt jest naprawdę ciemny.


Czas przygotowania

do 60 minut + 2 godziny chłodzenia

Liczba porcji

10-12

Wartości odżywcze w porcji:

  • Kalorie: 270
  • Białko: 6,6 g
  • Tłuszcze: 15,5 g
  • Węglowodany: 26,9 g

Przygotowanie

Biszkopt

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy wszystko na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, zaczynamy dodawać po jednym żółtku. Kiedy wszystkie są już w masie, to wyłączamy mikser. W osobnej miseczce mieszamy mąkę, kakao i proszek, po czym partiami przesiewamy je do masy jajecznej. Suche składniki łączymy z mokrymi za pomocą szpatułki i pilnujemy, aby nie powstawały grudki. Wymieszaną masę biszkoptową przelewamy na wyłożoną papierem prostokątną blachę piekarnika i wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Biszkopt powinien się piec króciutko. Zbyt długie pieczenie spowoduje, że będzie suchy i będzie się łamał.

Kiedy tylko wbity patyczek w ciasto jest suchy, to od razy wyciągamy ciasto na blat. Następnie ściągamy z niego papier i przekładamy na nowy kawałek pergaminu oraz suchą, czystą ściereczkę i zawijamy go razem z nią w rulon. Tak zwinięty biszkopt odstawiamy do wystudzenia, najlepiej w przewiewne miejsce na kratce. Dzięki zwinięciu ciepłego biszkopta będzie on bardziej wilgotny i nie będzie się kruszył podczas zwijania.


Krem

Kiedy biszkopt się studzi, przygotowujemy nadzienie, czyli krem i jabłkową frużelinę. Jabłko obieramy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Następnie kroimy je w kosteczkę lub słupki. Pokrojone jabłko przekładamy do rondelka, podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy szczyptę cukru i (opcjonalnie) cynamonu oraz sok z cytryny i dusimy przez 5-10 minut pod przykryciem, a następnie ściągamy pokrywkę. W jednej łyżce wody rozprowadzamy skrobię i wlewamy do jabłek. Przez chwilę mieszamy i gdy płyn zgęstnieje, wyłączamy gaz i odstawiamy jabłka do wystudzenia.

Do miski przekładamy serek, cukier puder i sok z cytryny i wszystko mieszamy. W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno. Kiedy będzie ubita, to przekładamy ją do masy serowej i wszystko delikatnie łączymy łyżką. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do kremu. Na koniec mieszamy raz jeszcze. Krem wkładamy do lodówki na kilka minut.

rolada kakaowa z kremem

Rolowanie

Wystudzony biszkopt delikatnie rozwijamy. Jego wnętrze smarujemy kremem. Więcej kremu dodajemy po stronie, od której zaczynamy zwijanie, a im bliżej drugiego brzegu, tym cieńsza powinna być warstwa. Zapobiegnie to wyciskaniu się kremu na zewnątrz. Krem rozsmarowujemy po całej powierzchni biszkopta. Zostawiamy tylko około 1 cm miejsca przy brzegach. Zostawiamy również około 2 łyżki kremu do dekoracji rolady po zwinięciu. Wzdłuż brzegu, przy którym jest więcej kremu, układamy pasek z jabłkowej frużeliny. Następnie delikatnie dociskając, zwijamy ciasno roladę. Owijamy ją jeszcze ściereczką i wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie smarujemy cienką warstwą kremu wierzch rolady i oprószamy ją startą czekoladą. Roladę chłodzimy jeszcze przez około godzinę.


Smacznego!



1 thought on “Rolada kakaowa z kremem”

  • Pingback: Rolada kakaowa z kremem | FlyB Kulinaria

Leave a Reply