Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Przekąska, która będzie hitem każdej imprezy. Gwarantuję, że kiedy ją podacie, goście będą zachwyceni i pewni, że spędziliście mnóstwo czasu na jej przygotowanie. Nic bardziej mylnego! Rolada wygląda efektownie i choć wygląda na skomplikowaną, to jej zrobienie trwa mniej niż godzinę! Do tego jest daniem uniwersalnym. Sprawdzi się zarówno na sylwestrowej domówce, jak i bardziej wykwintnej kolacji w postaci przystawki. Możecie być pewni, że zasmakuje nawet tym, którzy omijają szpinak szerokim łukiem.

Składniki

  • opakowanie rozdrobnionego szpinaku mrożonego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g twarożku kanapkowego (naturalnego bez dodatków)
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 80 g łososia wędzonego w plastrach
  • kawałek papryki czerwonej
  • sól, pieprz, szczypta gałki i kilka kropel soku z cytryny
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Szpinak rozmrażamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką oraz przeciskamy ząbek czosnku. Smażymy przez chwilę, aby pozostała woda odparowała. Przekładamy do miski i studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Białka oddzielamy od żółtek. Do przestudzonego szpinaku dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy. Białka ubijamy, pianę dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy, aby połączyć wszystko razem.

Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę szpinakową. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu przekładamy ciasto razem z papierem na kratkę i studzimy.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie rolady. Serek mieszamy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy koperek, odrobinę soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w cienkie paseczki.

Od wystudzonego ciasta oddzielamy papier do pieczenia i rozsmarowujemy na nim serek czosnkowy. Następnie układamy plasterki łososia i wzdłuż dłuższej krawędzi kładziemy paprykę. Zwijamy dość ciasno do środka od strony z papryką. Gotową roladę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Przed podaniem kroimy w plastry.

Smacznego!


Dodaj komentarz