Rolada z jabłkami

Rolada z jabłkami

Rolada z jabłkami to jedno z prostszych ciast, jakie kiedykolwiek robiłam. Jedyna trudność, jaka się tu pojawia, to zwinięcie biszkopta. Poza tym jest błyskawiczne, bardzo smaczne, lekkie i nie przytłacza słodyczą. Stopień słodkości dużo zależy od jabłek, jakie wykorzystamy do przepisu. Ja zazwyczaj staram się wybierać bardziej kwaskowe, żeby rolada, była wyrazista. Nie dodajemy tu kremu, ani śmietany, bo nie są potrzebne. Rolada smakuje najlepiej w “czystej” postaci i jest świetnym dodatkiem do kawy i deserem dla niezapowiedzianych gości. Wystarczy tylko pół godziny, żeby ją zrobić!

Składniki (na blachę 30 cm x 40 cm)

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże kwaskowe jabłka
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie: cukier puder i cynamon

Przygotowanie

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półksiężyce. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i oprószamy cynamonem.

Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kawałki jabłek obok siebie w małych odstępach.

Z podanych składników na ciasto robimy biszkopt według tego przepisu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

Puszystą masę biszkoptową wylewamy na blachę z jabłkami i rozsmarowujemy równo tak, aby pokryć każdy kawałek jabłka. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia przez około 15-20 minut.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zsuwamy wraz z papierem na blat. Obok rozkładamy czystą lnianą ściereczkę i na niej rozkładamy nowy kawałek papieru do pieczenia (odrobinę większy od ciasta). Kiedy biszkopt lekko przestygnie przekładamy go na ściereczkę i papier wierzchem do dołu i odklejamy papier na którym się piekł (tak aby jabłka były na górze).

Pozostaje zwinąć roladę. Delikatnie, wzdłuż dłuższej krawędzi zwijamy ciasto, pomagając sobie ściereczką. Ciasto podczas zwijania powinno być jeszcze lekko ciepłe, co ułatwi pracę. Uważamy tylko, aby rolada nie popękała. Gotową roladę zawijamy dość ciasno w ściereczkę i papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Możemy udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Smacznego!