Sałatka z botwiną i grillowanym serem halloumi

Sałatka z botwiną i grillowanym serem halloumi

Upały dają się we znaki i nie sprzyja to ciężkiemu jedzeniu. W takiej sytuacji sałatka to zawsze dobry pomysł na posiłek. Lekka, orzeźwiająca i szybka w przygotowaniu sprawdzi się na lunch, obiad lub kolację. Głównym bohaterem jest tu grillowany ser halloumi, który jest świetnie smakuje na ciepło. Do tego chrupiąca sałata rzymska, cukinia oraz botwina, a całość wiąże orzeźwiający sos jogurtowo-miętowy. To naprawdę pyszne!


Składniki

  • sałata rzymska
  • 4-5 liści botwiny
  • 4 młode buraczki (z botwinki)
  • cukinia
  • 100 g serka halloumi
  • opakowanie jogurtu naturalnego
  • jeden gruntowy ogórek
  • kilka listków mięty
  • łyżka pestek dyni
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy

Czas przygotowania:

około godziny

Liczba porcji:

4


Przygotowanie

Zaczynamy od sosu jogurtowego. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Miętę drobno siekamy. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt ze startym ogórkiem oraz miętą. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu i odstawiamy nasz sos na bok, aby smaki się przegryzły.

Buraczki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez około pół godziny w 200 stopniach. Kiedy będą już upieczone (al dente), to odwijamy je z folii i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w cienkie plasterki.

Organizer na przyprawy

Cukinię kroimy także w plasterki. Patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i na rozgrzaną wykładamy cukinię. Oprószamy ją następnie solą i pieprzem i grillujemy z każdej strony przez około 3 minuty. Następnie ściągamy z grilla i lekko studzimy.

sałatka z grillowaną cukinią, botwiną i halloumi

Ser halloumi kroimy w plasterki i grillujemy na tej samej patelni co cukinię przez około minutę-dwie z każdej strony.

Na większym talerzu lub półmisku układamy liście sałaty rzymskiej i botwiny porwane na mniejsze kawałki. Następnie polewamy je delikatnie sosem jogurtowym (zostawiamy kilka łyżek do wykończenia sałatki). Następnie rozkładamy na sałacie plasterki buraczków i grillowanej cukinii. Na wierzchu układamy zgrillowany ser. Wszystko jeszcze skrapiamy sosem jogurtowym i obsypujemy prażonymi ziarnami dyni.

Gotowe, można podawać!


Smacznego!



Dodaj komentarz