Sałatka z kaszą gryczaną i brokułami

Sałatka z kaszą gryczaną i brokułami

Kolejny pomysł na sycącą sałatkę z kaszą gryczaną. Będzie idealna na lekki obiad lub dodatek do obiadu. Sprawdzi się także jako lunch zabrany do pracy lub szkoły. Ta sałatka to także opcja dla wegan oraz osób z nietolerancją glutenu. Kasza gryczana jest bezglutenowa, nie dodajemy tu mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Tylko kasza i warzywa, ale czego chcieć więcej? To w zupełności wystarczy i dostarczy mnóstwo witamin oraz składników odżywczych!

Składniki (na dwie porcje)

  • pół szklanki suchej, niepalonej kaszy gryczanej
  • szklanka wody
  • półtorej szklanki mrożonego zielonego groszku
  • około 250 g brokuła (połowa główki)
  • marchewka
  • garść pestek dyni
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Kaszę gotujemy z odrobiną soli i studzimy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Łodyżek nie wyrzucamy, tylko kroimy w mniejsze kawałki (plasterki lub paseczki). Różyczki blanszujemy (gotujemy przez około 3-4 minuty i od razu wrzucamy do zimnej wody). Groszek zagotowujemy i odcedzamy.

Marchewkę kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Następnie wrzucamy marchewkę i pokrojone łodyżki brokuła. Dodajemy sól i pieprz oraz pestki dyni. Smażymy przez około 5 minut często mieszając. Lekko studzimy.

Do miski wrzucamy kaszę, brokuła, groszek oraz marchewkę z łodyżkami i pestkami. Wszystko mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki oliwy. Podajemy od razu lub przekładamy do pudełek i zabieramy do pracy.

Smacznego!


Dodaj komentarz