Sałatka z kaszą gryczaną i burakiem
Warto jeść kasze różnego rodzaju. Gryczana, jaglana, jęczmienna, pęczak i wiele innych. Powoli te produkty wracają do łask i ponownie lądują na naszych talerzach. I bardzo dobrze, bo mają bardzo dużo składników mineralnych, błonnika i witamin. Można ich użyć jako zamiennik ziemniaków do obiadu, przyrządzać sałatki, kaszotto, smażyć placuszki i jeść także na słodko. Dziś w roli głównej kasza gryczana podana w formie szybkiej sałatki. Sałatka z kaszą gryczaną i burakiem będzie idealna na lekki obiad, kolację czy lunch do pracy.
Składniki (na dwie porcje)
- 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej
- jeden burak cukrowy (ok. 120 g)
- 150 g sera feta
- pół pomarańczy
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 garście rukoli
- garść pestek dyni i słonecznika
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki oliwy/oleju
- łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Buraka smarujemy delikatnie oliwą, przyprószamy solą i pieprzem oraz zawijamy w folię aluminiową (w skórce). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę w 190 stopniach. Żeby przyspieszyć pieczenie, możemy buraka przekroić na pół i każdą część oddzielnie owinąć w folię. Kiedy jest upieczony (widelec powinien całkowicie się wbić w buraka bez oporu) studzimy go i obieramy ze skórki.
Fetę i buraka kroimy w kostkę tej samej wielkości, pomarańczę w plasterki, a pestki prażymy na patelni. Pomidorki przekrawamy na połówki.
Do miski wsypujemy ugotowaną kaszę, wrzucamy buraka, ser, pomidorki i pestki. Dodajemy odrobinę rukoli, kolendrę, oliwę/olej, ocet i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i gotowe.
Na talerzu kładziemy rukolę i na nią wykładamy sałatkę, dekorujemy pomarańczą i możemy podawać. Taką sałatkę można także spakować do pojemników i zabrać do pracy.
Smacznego!