Sałatka z kaszą jaglaną i brokułami
Była gryczana, teraz czas na jaglaną. Ponownie kasza w roli głównej i ponownie w sałatce. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, więc poleca się ją osobom, które go nie tolerują. Możemy ją przyrządzić na słodko i wytrawnie, na śniadanie, obiad i kolację. Przygotujemy z niej jaglankę, placuszki, pyszne desery, wegańskie pieczenie lub po prostu jak dziś, sałatkę, którą możemy zjeść na lunch, kolację, lub jako dodatek do mięsa na obiad.
Składniki (na 3 porcje)
- 500 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 4-5 dużych różyczek brokuła
- garść jarmużu
- garść pomidorków koktajlowych
- 120 g fasolki szparagowej zielonej (może być świeża lub mrożona)
- garść orzechów (u mnie to orzechy włoskie i nerkowce)
- po łyżce pestek dyni i słonecznika
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Zaczynamy od ugotowania brokuła, fasolki szparagowej i jarmużu. Następnie brokuła i fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wsypujemy kaszę oraz dodajemy ugotowane i lekko przestudzone warzywa. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki i także wrzucamy do miski.
W międzyczasie na patelni prażymy orzechy i pestki. Kiedy przestygną wrzucamy je do sałatki. Na koniec całość mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy oliwę/olej. Bardzo dobrze sprawdza się tu olej lniany.
Sałatka gotowa, przekładamy ją na talerze lub pakujemy do pojemniczków i zabieramy następnego dnia do pracy/szkoły.
Smacznego!