Sałatka z kaszą jaglaną i brokułami

Sałatka z kaszą jaglaną i brokułami

Była gryczana, teraz czas na jaglaną. Ponownie kasza w roli głównej i ponownie w sałatce. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, więc poleca się ją osobom, które go nie tolerują. Możemy ją przyrządzić na słodko i wytrawnie, na śniadanie, obiad i kolację. Przygotujemy z niej jaglankę, placuszki, pyszne desery, wegańskie pieczenie lub po prostu jak dziś, sałatkę, którą możemy zjeść na lunch, kolację, lub jako dodatek do mięsa na obiad. 

kasza jaglana

Składniki (na 3 porcje)

  • 500 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4-5 dużych różyczek brokuła
  • garść jarmużu
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 120 g fasolki szparagowej zielonej (może być świeża lub mrożona)
  • garść orzechów (u mnie to orzechy włoskie i nerkowce)
  • po łyżce pestek dyni i słonecznika
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Zaczynamy od ugotowania brokuła, fasolki szparagowej i jarmużu. Następnie brokuła i fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. 

Do miski wsypujemy kaszę oraz dodajemy ugotowane i lekko przestudzone warzywa. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki i także wrzucamy do miski. 

W międzyczasie na patelni prażymy orzechy i pestki. Kiedy przestygną wrzucamy je do sałatki. Na koniec całość mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy oliwę/olej. Bardzo dobrze sprawdza się tu olej lniany. 

Sałatka gotowa, przekładamy ją na talerze lub pakujemy do pojemniczków i zabieramy następnego dnia do pracy/szkoły.

Smacznego!


Dodaj komentarz