Sałatka z pieczoną dynią i komosą

Dzisiaj prosto, aromatycznie i pysznie. Podstawą sałatki jest bardzo zdrowa czerwona komosa ryżowa (quinoa) oraz pieczona dynia hokkaido. Świetnie smakuje jeszcze na ciepło, ponieważ wtedy czuć jeszcze więcej smaku i aromatu. Taka sałatka z pieczoną dynią i komosą będzie również świetnym pomysłem do lunchboxa lub jako lekka kolacja, czy dodatek do obiadu. Coś innego niż zwykle, ale jakże pysznego!
Składniki
- pół szklanki suchej czerwonej komosy ryżowej (zwykła biała lub jakaś inna drobna kasza też będą pasowały)
- jedna nieduża dynia hokkaido, ok. 800g
- 100 g sera feta
- dwie duże garście rukoli lub opakowanie mixu sałat
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki pestek dyni
Dressing
- 4 łyżki oliwy
- kilka listków świeżego tymianku
- sól, pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- łyżka octu winnego
- szczypta cukru
Czas przygotowania
25 minut
Liczba porcji
4
Wartości odżywcze w porcji
- Kalorie: 336
- Białko: 12 g
- Tłuszcz: 18,9 g
- Węglowodany: 34,1 g
Przygotowanie
Kaszę płuczemy i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu z odrobiną soli. Aby dodać jeszcze więcej aromatu można dodać do gotującej kaszy 1-2 gałązki świeżego tymianku. Po ugotowaniu, kaszę delikatnie studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy dynię. Przekrawamy ją na pół, wydrążamy pestki i miąższ i kroimy je w cienkie półksiężyce. Pokrojone kawałki dyni (ze skórką) przekładamy w odstępach na blachę, skrapiamy delikatnie oliwą i oprószamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągamy ją z piekarnika i zabieramy się za składanie sałatki.
Na dno większego, głębszego talerza przekładamy rukolę i rozkładamy ją po całej powierzchni. Na rukoli układamy upieczone kawałki dyni. Następnie rozrzucamy połówki pomidorków, rozkruszamy fetę i na całości rozrzucamy podprażone pestki dyni.
Wszystkie składniki na dressing mieszamy ze sobą i skrapiamy nim sałatkę przed podaniem. Gotowe! Sałatka z pieczoną dynią i komosą może być świetnym dodatkiem do mięsa na obiad lub posiłkiem do pracy.



Smacznego!
1 thought on “Sałatka z pieczoną dynią i komosą”