Sałatka z pieczoną dynią i komosą

Sałatka z pieczoną dynią i komosą

Dzisiaj prosto, aromatycznie i pysznie. Podstawą sałatki jest bardzo zdrowa czerwona komosa ryżowa (quinoa) oraz pieczona dynia hokkaido. Świetnie smakuje jeszcze na ciepło, ponieważ wtedy czuć jeszcze więcej smaku i aromatu. Taka sałatka z pieczoną dynią i komosą będzie również świetnym pomysłem do lunchboxa lub jako lekka kolacja, czy dodatek do obiadu. Coś innego niż zwykle, ale jakże pysznego!


Składniki

  • pół szklanki suchej czerwonej komosy ryżowej (zwykła biała lub jakaś inna drobna kasza też będą pasowały)
  • jedna nieduża dynia hokkaido, ok. 800g
  • 100 g sera feta
  • dwie duże garście rukoli lub opakowanie mixu sałat
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki pestek dyni

Dressing

  • 4 łyżki oliwy
  • kilka listków świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • łyżka octu winnego
  • szczypta cukru

Czas przygotowania

25 minut

Liczba porcji

4

Wartości odżywcze w porcji

  • Kalorie: 336
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 18,9 g
  • Węglowodany: 34,1 g

Przygotowanie

Kaszę płuczemy i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu z odrobiną soli. Aby dodać jeszcze więcej aromatu można dodać do gotującej kaszy 1-2 gałązki świeżego tymianku. Po ugotowaniu, kaszę delikatnie studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy dynię. Przekrawamy ją na pół, wydrążamy pestki i miąższ i kroimy je w cienkie półksiężyce. Pokrojone kawałki dyni (ze skórką) przekładamy w odstępach na blachę, skrapiamy delikatnie oliwą i oprószamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągamy ją z piekarnika i zabieramy się za składanie sałatki.

Na dno większego, głębszego talerza przekładamy rukolę i rozkładamy ją po całej powierzchni. Na rukoli układamy upieczone kawałki dyni. Następnie rozrzucamy połówki pomidorków, rozkruszamy fetę i na całości rozrzucamy podprażone pestki dyni.

Wszystkie składniki na dressing mieszamy ze sobą i skrapiamy nim sałatkę przed podaniem. Gotowe! Sałatka z pieczoną dynią i komosą może być świetnym dodatkiem do mięsa na obiad lub posiłkiem do pracy.


Smacznego!



1 thought on “Sałatka z pieczoną dynią i komosą”

Dodaj komentarz