Seromakowiec

Seromakowiec

Święta coraz bliżej! To oznacza, że czas zaplanować obok prezentów również świąteczne wypieki. To jak, sernik, czy makowiec? A może kompromis? Ludzi dzielimy na tych, którzy kochają makowca i tych, którzy kochają sernik. Jak więc ich pogodzić i zadowolić wszystkie podniebienia w domu? Seromakowiec przychodzi na ratunek, czyli połączenie obu smaków. Ciasto jest stworzone z dwóch mas: serowej i makowej, które w połączeniu tworzą pyszny deser i dodatek do kawy. Zasmakuje nawet tym, którzy nie lubią ani sernika ani makowca. U mnie seromakowiec jest w wersji bez spodu i polewy, ale można go przygotować również na spodzie z herbatników lub ciasta kruchego i oblać lukrem. Pycha!


Składniki

Masa serowa

  • 0,6 kg sera sernikowego
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek cukru
  • łyżeczka cukru z wanilią
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • pół szklanki mleka
  • odrobina soku z cytryny
  • opcjonalnie: garść rodzynek

Masa makowa

  • 200 g maku niebieskiego
  • mleko
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • 5-6 posiekanych suszonych śliwek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (wcześniej sparzonej i umytej)
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru suszonego
  • łyżka masła

Czas przygotowania

około 2 godziny na przygotowanie obu mas + 1,5 godziny na pieczenie

Liczba porcji

Tortownica  średnicy 24 cm (około 10 kawałków)

Wartości odżywcze w porcji (bez dekoracji)

  • Kalorie: 415
  • Białko: 13,2 g
  • Tłuszcze: 30,7 g
  • Węglowodany: 24,4 g

Przygotowanie

Masa makowa

Mak wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem (około 3 cm powyżej poziomu maku). Zagotowujemy i gotujemy przez około 40 minut na małym gazie pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy. Rodzynki siekamy na mniejsze kawałki. Można je namoczyć wcześniej.

Ugotowany mak należy teraz przepuścić przez maszynkę 2-3 razy. Jeśli nie mamy maszynki to używamy blendera i staramy się dokładnie rozdrobnić mak. Musimy sprawdzać, czy w masie nie ma całych ziarenek. Po rozdrobnieniu, mak wkładamy z powrotem do garnka i odparowujemy płyn, który w niej pozostał. Dodajemy wszystkie bakalie, przyprawy i skórkę z pomarańczy. Słodzimy miodem i pozostawiamy do przestudzenia. Kiedy masa lekko przestygła, dodajemy masło.


Masa serowa

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukry i ucieramy mikserem na puszysty i jasny kogel-mogel. Następnie dodajemy ser i miksujemy. Dorzucamy budyń, mleko i sok cytryny. Dokładnie miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można użyć także foremki kwadratowej lub podłużnej o pojemności zbliżonej do tortownicy) wykładamy obie masy. Na dno kładziemy cięższą masę makową, wyrównujemy powierzchnię i na nią wylewamy sernikową.

Ceneo.pl

Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na godzinę. Na dno piekarnika (pod blachą, na której znajduje się ciasto) wkładamy także naczynie (może to być naczynie żaroodporne lub ceramiczne), w którym znajduje się wrzątek (około 2 szklanki). To sprawi, że ciasto będzie bardzo wilgotne i wprost rozpłynie się w ustach. Po około 30 minutach ciasto powinno się rumienić i wtedy przykrywamy je folią aluminiową, aby nie spiekło się za mocno. Po godzinie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze ciasto w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy seromakowiec na kolejne 15 minut. Po tym czasie możemy wyciągnąć ciasto i dobrze wystudzić w chłodniejszym miejscu.

Wystudzone ciasto możemy wykończyć lukrem stworzonym z cukru pudru i soku z cytryny.

seromakowiec

Smacznego!



1 thought on “Seromakowiec”

  • Pingback: Seromakowiec | FlyB Kulinaria

Leave a Reply