Siekane kotleciki z kurczaka

Kiedy obiady stają się nudne, to czas na główkowanie, wertowanie książek kucharskich i stron internetowych w poszukiwaniu czegoś nowego, co zachwyci domowników. Czasem okazuje się, że szukać nie należy daleko, bo wystarczy taki zwykły kotlet z piersi kurczaka (czyli tzw. “oszukany schabowy”) odrobinę zmodyfikować i podać w innej formie. Czy to nie cudowne? Ty nie musisz stawać uszach i wymyślać wykwintnych i niecodziennych potraw, a i tak zaskoczysz rodzinkę. I takim prostym daniem, a jednocześnie czymś innym niż zwykle są siekane kotleciki z kurczaka. Obiad bardzo szybki, zdrowy i przede wszystkim – smaczny! Z pewnością polubią go dzieciaki. Co więcej, w takich kotlecikach można przemycić na talerze najmłodszych trochę warzyw. Ani się obejrzą, a wsuną porcję dodatkowych witamin.
Składniki (3-4 porcje)
- połowa piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- połowa papryki
- szalotka
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, zioła, np. oregano, bazylia, tymianek
- 3-4 łyżki startego żółtego sera
- opcjonalnie: 2 łyżki posiekanych ziół świeżych np. bazylia, pietruszka
Przygotowanie
Kurczaka i paprykę kroimy w średnią kostkę. Szalotkę drobno siekamy.
Do miski wrzucamy kurczaka, ser, paprykę, szalotkę oraz przyprawy i wszystko mieszamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę i ponownie wszystko razem łączymy. Na koniec dodajemy świeże zioła.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy jest już gorący, to zaczynamy smażyć kotleciki (po 1-2 łyżki na każdy) zachowując odstępy i lekko je rozpłaszczając. Smażymy z jednej strony około 2 minuty i przekładamy na drugą, po czym zmniejszamy lekko ogień i przykrywamy patelnię pokrywką na kolejne 2-3 minuty. Dzięki temu mięso będzie mięciutkie i delikatne.

Usmażone kotleciki przekładamy na ręcznik papierowy, aby zdjąć nadmiar tłuszczu i od razu podajemy. Będą świetnie smakowały w towarzystwie ziemniaków gotowanych, puree (przepis tutaj) lub pieczonych (np. z tego przepisu).
Smacznego!
1 thought on “Siekane kotleciki z kurczaka”