Smażony bulgur z warzywami i fetą

Smażony bulgur z warzywami i fetą

Dzisiaj proste i aromatyczne danie jednogarnkowe dla zapracowanych i zabieganych. Szybkie w przygotowaniu, pełne smaku i warzyw. Bulgur, który jest podstawą tej potrawki, to lekka kasza pszeniczna o bardzo bogatych właściwościach, które warto docenić. Świetnie komponuje się z letnio-jesiennymi warzywami jak cukinie, bakłażany i pomidory. No i feta, która dodaje charakteru i wyrazistości całości, a nasiona słonecznika przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Obiad idealny zarówno do pracy, jak i na rodzinny posiłek w sam raz na pracowitą sobotę.


Składniki

  • 100 g suchej kaszy bulgur
  • jedna nieduża cukinia
  • pół bakłażana
  • 2 pomidory
  • pół papryki czerwonej
  • niezbyt duża cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • pół posiekanej natki pietruszki
  • 200 g sera feta

Czas przygotowania

30 minut

Liczba porcji

4

Wartości odżywcze w porcji

  • Kalorie: 356
  • Białko: 14,3 g
  • Tłuszcze: 22,4 g
  • Węglowodany: 23,5 g

Przygotowanie

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Bakłażana kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości) i oprószamy je solą z każdej strony. Odkładamy na ręcznik kuchenny na 10 minut.

W tym czasie kroimy pomidory, paprykę i cukinię w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziarna kolendry rozcieramy. Kiedy bakłażan puścił wodę, to kroimy plastry w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Szklimy przez chwilę, a następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy przez kilka minut często mieszając. Kiedy warzywa lekko się przyrumienią, to dodajemy zmieloną kolendrę, kurkumę, kmin, nasiona słonecznika i sól oraz pieprz do smaku. Patelnię przykrywamy na 5 minut i pozwalamy jeszcze się poddusić warzywom na małym ogniu.

Do warzyw następnie dodajemy bulgur oraz pietruszkę i mieszamy. Gaz wyłączamy. Fetę kroimy w kostkę i układamy na wierzchu potrawki. Patelnię jeszcze przykrywamy na kilka minut, aby feta się ociepliła i odrobinę zmiękła. Można podawać lub przełożyć do pojemniczków i zabrać następnego dnia do pracy.


Smacznego!



1 thought on “Smażony bulgur z warzywami i fetą”

Dodaj komentarz