Śniadaniowe muffinki owsiane

Śniadaniowe muffinki owsiane

A może dziś zamiast kanapki z serem, jedzonej piąty dzień z rzędu o poranku, coś innego na śniadanie? Ale co można zrobić szybko i żeby było pożywne i nie wymagało dużo pracy oraz składników? Proponuję śniadaniowe muffinki owsiane, które robi się w 20 minut. Są zdrowe, pożywne i przede wszystkim, błyskawiczne w przygotowaniu. Możemy dodać do nich ulubione orzechy, rodzynki lub świeże owoce. Świetnie smakują z jogurtem lub twarożkiem. Można je także zabrać ze sobą i traktować jako małą przekąskę w razie małego głodu lub wrzucić dzieciom do plecaka zamiast słodkich batoników.

Składniki (na 8 sztuk)

  • szklanka płatków owsianych górskich
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • łyżka miodu/ksylitolu/syropu z agawy/cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów (dowolnych)
  • 1-2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • dojrzały banan

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do miski wrzucamy płatki, mleko, jajko i banana. Blendujemy, aby rozdrobnić płatki. Dodajemy orzechy, kokos oraz rodzynki i dosładzamy do smaku. Powstałą masę przekładamy do foremek na muffinki. Wypełniamy do 2/3 wysokości i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.

Muffinki owsiane gotowe! Jemy od razu póki ciepłe lub przekładamy do pojemniczka i zabieramy ze sobą. Bardzo dobrze sprawdzi się do nich jogurt, twarożek, konfitura lub świeże owoce.

Smacznego!


Dodaj komentarz