Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Uniwersalny sos pomidorowy, który będzie idealny jako dodatek do pizzy, makaronu, zapiekanek i wielu innych dań. Aromatyczny, intensywny w smaku i gęsty. Można go zrobić z pomidorów z puszki, jednak teraz, gdy zaczyna się sezon pomidorowy, najlepiej wykorzystać do niego świeże warzywa. Niemniej jednak, z pomidorów z puszki sos jest równie dobry! Można go również zapasteryzować i mieć gotowy sos w razie nagłej potrzeby. Wiadomo, że taki będzie o niebo lepszy niż te ze sklepowych półek.


Składniki

  • puszka krojonych pomidorów lub 6-7 świeżych
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy
  • 2 całe gałązki bazylii
  • pół łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szczypty cukru

Czas przygotowania

30 minut

Liczba porcji

ok. 400 g sosu

Wartości odżywcze w jednej łyżce

  • Kalorie: 22
  • Białko: 0,5 g
  • Tłuszcz: 1,3 g
  • Węglowodany: 2,6 g

Przygotowanie

Jeśli używamy świeżych pomidorów, to należy je wcześniej obrać ze skóry. Zatem nacinamy końcówki pomidorów na krzyż i sparzamy wrzątkiem przez chwilę. Po tym zabiegu skórka zejdzie sama. Z obranych pomidorów usuwamy również pestki i kroimy je w kostkę.

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Pomidory suszone kroimy w mniejszą kostkę i wrzucamy na oliwię wraz z przeciśniętym czosnkiem. Przez chwilę podsmażamy i gdy tylko czujemy aromat czosnkowo-pomidorowy, wrzucamy pokrojone pomidory lub te z puszki. Mieszamy, dorzucamy całe gałązki bazylii, przykrywamy i dusimy przez 15 minut na małym ogniu.

Po tym czasie łapiemy za blender i rozdrabniamy sos, nie musi być bardzo głądziutki, ale chcemy rozdrobnić większe kawałki pomidorów i bazylię. Dodajemy sól, pieprz, cukier i suszone oregano. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Jeśli chcemy uzyskać bardzo gęsty sos, to ściągamy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Sos gotowy, można dodać do pizzy lub makaronu.

Pasteryzacja

Możemy to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to wlać gorący sos pomidorowy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcić je i odstawić do góry dnem na kilka godzin, aby zakrętki „złapały”. Drugi sposób, to wlać niekoniecznie gorący sos do czystych słoików, zakręcić je i wstawić do większego garnka z gotującą wodą na kilka minut (zakrętki powinny znajdować się ponad powierzchnią wody). Kiedy usłyszymy charakterystyczne kliknięcie, o znaczy, że zakrętki „złapały”. Słoiki wtedy wyciągamy i również pozostawiamy do wystudzenia do góry dnem.

sos pomidorowy

Smacznego!



1 thought on “Sos pomidorowy”

  • Pingback: Sos pomidorowy | FlyB Kulinaria

Leave a Reply