Szakszuka z serem feta

Szakszuka z serem feta

Pamiętam, że odkąd odkryłam tę potrawę, to nie mogłam się od niej oderwać i wiedziałam, że regularnie będę do niej wracać. Totalnie się zakochałam. Lubię zjeść pierwszy posiłek na ciepło, a szakszuka wspaniale rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna. W chłodnie dni to szczególnie ważne, aby zjadać takie śniadania, ponieważ organizm potrzebuje energii również do ogrzania. Ciepłymi posiłkami możemy mu w tym pomóc. A szakszuka to zdecydowanie jedno z tych dań, które w tej roli sprawdzają się idealnie. Połączenie pomidorów, papryki, aromatycznych ziół z jajkami i fetą to strzał w dziesiątkę. Choć warto z szakszuką kombinować i próbować różnych połączeń. Z pewnością urozmaici to Wasze śniadania i będzie pyszną odskocznią od tostów czy jajecznicy.


Składniki

  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • pół papryki
  • mała cebula szalotka
  • 25 g sera feta
  • łyżka oliwy
  • przyprawy
    • sól, pieprz
    • szczypta oregano i bazylii
    • czarnuszka

Czas przygotowania
15 minut

1 porcja

Wartości odżywcze

  100 g porcja
Kcal 71 547
B 4,04 30,7
T 4,8 36,6
W 3,9 30
Obliczone na podstawie wykorzystanych składników. Wartości BTW podane w gramach.

Przygotowanie

Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Paprykę oczyszczamy z błonek i pestek i kroimy w dość drobną kostkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę.

Oliwę rozgrzewamy na patelni i następnie dodajemy szalotkę i paprykę. Chwilę podsmażamy, aż lekko zmiękną, po czym dodajemy pomidory. Dodajemy sól, pieprz i zioła i mieszamy. Zostawiamy tak do podduszenia pod przykryciem na około 5 minut. W tym czasie ser feta kroimy w kostkę.

Kiedy warzywa się poddusiły i utworzyły gęsty sos, robimy w środku wgłębienie, w które wbijamy jajka. Na brzegach układamy fetę, wszystko oprószamy solą i pieprzem oraz czarnuszką. Patelnię przykrywamy i całość trzymamy na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie białko powinno być już ścięte, a żółtko pozostać płynne.

Gotową szakszukę zsuwamy z patelni na talerz, dekorujemy świeżymi ziołami (np. szczypiorkiem, bazylią, pietruszką, kolendrą). Podajemy ze świeżymi warzywami i pieczywem.


Smacznego!



Leave a Reply