Szarlotka sypana

Szarlotka twarzy ma wiele i z pewnością można o niej napisać całą książkę. Zatem i u mnie znowu o niej będzie, ale tym razem w błyskawicznej i zdrowszej wersji. Dziś szarlotka sypana z duuuużą ilością jabłek. Bez zagniatania ciasta. Bez oczekiwania na schłodzenie. Potrzebujemy tylko kilku prostych składników, które znajdują się w każdej kuchni, żeby stworzyć ten deser iście królewski. Jeszcze ciepła, z lodami i bitą śmietaną (no dobra, teraz zrobiło się mniej zdrowo i fit, ale jakże pysznie) smakuje wyśmienicie!
Składniki
- 2 kg jabłek (najlepiej sprawdzą się papierówki, szara reneta lub inne winne odmiany)
- 75 g mąki orkiszowej (może być pszenna lub inna)
- 250 g kaszy manny
- 60 g cukru / ksylitolu / erytrolu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 50 g bardzo zimnego masła
Czas przygotowania
20 minut
Czas pieczenia
40 minut
Wielkość formy
tortownica o średnicy 24 cm lub kwadratowa foremka o boku 24 cm lub inna o podobnej objętości
Liczba porcji
ok. 15-16
Wartości odżywcze
100 g | porcja (120 g) | |
Kcal | 142 | 170 |
B | 1,9 | 2,3 |
W | 27,7 | 33,24 |
T | 2,7 | 3,2 |
Przygotowanie
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W misce mieszamy wszystkie składniki suche poza cynamonem.
Formę delikatnie natłuszczamy masłem. Na jej dno wysypujemy równą warstwą 1/3 sypkich składników. Następnie układamy połowę startych jabłek (nie odciskamy soku) i ich wierzch oprószamy połową cynamonu. Teraz układamy ponownie 1/3 sypkich składników, połowę jabłek, cynamon i resztę suchej mieszanki.

Masło kroimy w cieniutkie paseczki (im zimniejsze masło, tym łatwiej uzyskać wiórki) i układamy je miejsce przy miejscu na wierzchu ciasta.



Szarlotkę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy przez 40 minut. Szarlotkę sypaną po upieczeniu chwilę studzimy i podajemy jeszcze lekko ciepłą z ulubionymi dodatkami.



Smacznego!