Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka twarzy ma wiele i z pewnością można o niej napisać całą książkę. Zatem i u mnie znowu o niej będzie, ale tym razem w błyskawicznej i zdrowszej wersji. Dziś szarlotka sypana z duuuużą ilością jabłek. Bez zagniatania ciasta. Bez oczekiwania na schłodzenie. Potrzebujemy tylko kilku prostych składników, które znajdują się w każdej kuchni, żeby stworzyć ten deser iście królewski. Jeszcze ciepła, z lodami i bitą śmietaną (no dobra, teraz zrobiło się mniej zdrowo i fit, ale jakże pysznie) smakuje wyśmienicie!


Składniki

  • 2 kg jabłek (najlepiej sprawdzą się papierówki, szara reneta lub inne winne odmiany)
  • 75 g mąki orkiszowej (może być pszenna lub inna)
  • 250 g kaszy manny
  • 60 g cukru / ksylitolu / erytrolu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 50 g bardzo zimnego masła

Czas przygotowania
20 minut

Czas pieczenia
40 minut

Wielkość formy
tortownica o średnicy 24 cm lub kwadratowa foremka o boku 24 cm lub inna o podobnej objętości

Liczba porcji
ok. 15-16

Wartości odżywcze

100 g porcja (120 g)
Kcal 142 170
B 1,9 2,3
W 27,7 33,24
T 2,7 3,2
Obliczone na podstawie wykorzystanych produktów

Przygotowanie

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

W misce mieszamy wszystkie składniki suche poza cynamonem.

Formę delikatnie natłuszczamy masłem. Na jej dno wysypujemy równą warstwą 1/3 sypkich składników. Następnie układamy połowę startych jabłek (nie odciskamy soku) i ich wierzch oprószamy połową cynamonu. Teraz układamy ponownie 1/3 sypkich składników, połowę jabłek, cynamon i resztę suchej mieszanki.

szarlotka sypana

Masło kroimy w cieniutkie paseczki (im zimniejsze masło, tym łatwiej uzyskać wiórki) i układamy je miejsce przy miejscu na wierzchu ciasta.

Szarlotkę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy przez 40 minut. Szarlotkę sypaną po upieczeniu chwilę studzimy i podajemy jeszcze lekko ciepłą z ulubionymi dodatkami.


Smacznego!



Leave a Reply