Szarlotka

Szarlotka

Dokładnie taka, jaką pamiętam z dzieciństwa. W naszym ogrodzie rosła kiedyś bardzo stara jabłoń – papierówka. Uwielbiałam jej owoce. Były słodkie, kruche i bardzo delikatne. Idealne do ciast, a szarlotka z nimi to prawdziwy majstersztyk. Bardzo prosta, bo jabłek w żaden sposób nie trzeba wcześniej prażyć i gotować na marmoladę. Wystarczy zetrzeć, doprawić cynamonem i gotowe. Papierówki zawsze były tak słodkie, że nie trzeba było ich nawet słodzić. Po upieczeniu ich naturalna słodycz i kwasowość były doskonałe. I z takimi jabłkami moja mama robiła zawsze szarlotkę. Używała do tego półkruche ciasto, takie jak w przepisie na CIASTO ZE ŚLIWKAMI, które i ja teraz często stosuję, bo komponuje się naprawdę świetnie w wielu odsłonach. Niestety teraz trudno o takie odmiany jabłek, jak chociażby papierówka, dlatego jeśli tylko je widzę, to od razu kupuję i robię szarlotkę. Tak naprawdę z wieloma odmianami będzie pyszna, ale papierówki dla mnie są akurat szczególne i zawsze to ciasto z nimi smakuje jakoś inaczej – lepiej. Zamiast papierówek świetne będzie także Szara Reneta lub Malinówka. To również stare odmiany jabłek, które mają mnóstwo smaku w sobie. Spróbujcie jej, będziecie zakochani!


Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (można pół na pół z krupczatką)
  • pół szklanki drobnego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (dobry będzie także kefir lub maślanka – sprawdziłam 😉 )
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej papierówki, Szara reneta, malinówka lub późne odmiany jesienne)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej

Czas przygotowania

20 minut + 45 minut pieczenia

Liczba porcji

tortownica o średnicy 24 cm – około 16 porcji

Wartości odżywcze w jednej porcji

  • Kalorie: 205
  • Białko: 2,7 g
  • Tłuszcze: 6,8 g
  • Węglowodany: 33,2 g

Przygotowanie

Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy proszek oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej żółte, to możemy dodać szczyptę kurkumy (bardzo często stosuję ten trik, żeby podkręcić kolor ciast). Do ciasta dodajemy następnie masło. Wszystko siekamy nożem, a później rozcieramy palcami. To nie jest ciasto kruche, więc masło nie musi być zimne i nie trzeba uważać aby go nie ogrzać. Następnie dodajemy żółtka i znowu rozcieramy wszystko razem. Ostatnim składnikiem jest jogurt/śmietana. Dodajemy go stopniowo i łączymy wszystkie składniki, aż uzyskamy gładkie ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną z części wykładamy dno foremki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać. Można je porwać na kawałki i rozsypać je dnie formy i lekko docisnąć. Ciasto w foremce oprószamy równomiernie kaszą manną lub bułką, które wchłoną ewentualny nadmiar soku z jabłek.

Uwaga: Do przygotowania ciasta można wykorzystać malakser. Wystarczy w tej samej kolejności dodawać składniki i za każdym razem miksować.

Kiedy ciasto odpoczywa, my zabieramy się za jabłka. Obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon i mieszamy dokładnie. Następnie przekładamy je do foremki i wykładamy na przygotowane ciasto. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, to odciskamy część soku przed wyłożeniem do formy, bo zbyt soczyste jabłka spowodują zakalec. Jabłka równo rozkładamy i na nich rozkładamy drugą część ciasta porwaną na małe kawałeczki.

Naturalne i zdrowe produkty StraganuZdrowia

Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach. Szarlotka świetnie smakuje jeszcze lekko ciepła, oprószona cynamonem, w towarzystwie lodów waniliowych.


Smacznego!



1 thought on “Szarlotka”

Dodaj komentarz