Szybka szarlotka

Szybka szarlotka

Domowa, pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka na kruchym cieście to prawdziwy szlagier. Wspaniale smakuje na ciepło, podana z lodami waniliowymi, lub po prostu jako ciasteczko do kawy. Pyszna zawsze i wszędzie. Nie zrozumiem osoby, która nie lubi szarlotki. To ciasto można tylko kochać i uwielbiać! Chyba w każdym domu istnieje tajna receptura na szarlotkę perfekcyjną, przekazywana latami z pokolenia na pokolenie. I nieważne po jaką sięgniemy, każda jest tą perfekcyjną. W końcu wszystkie przepisy przekazywane przez nasze babcie są najlepsze! W tym przepisie nie trzeba długo prażyć jabłek na marmoladę, wystarczy pokroić je w kawałki, wysypać na kruche ciasto, zapiec i gotowe – taka szarlotka „na szybko”. Można upiec ją w głębszej tortownicy i włożyć więcej owoców, lub w formie na tartę, gdzie tych owoców będzie nieco mniej. Tak czy tak, zawsze będzie pyszna!


Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 100 g chłodnego masła
  • 3 żółtka
  • 5 winnych jabłek – szczególnie polecam Szarą Renetę
  • garść orzechów (laskowych, włoskich lub migdałów)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • odrobina soku z cytryny

Czas przygotowania:

20 minut na przygotowania + 50 minut pieczenia

Liczba porcji:

Forma do tarty lub tortownica – ∅24


Przygotowanie

Jabłka obieramy i kroimy w nierówne kawałki. Może to być kostka (mała lub większa), plasterki, czy półksiężyce. Wsypujemy je do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy cynamonem. Jeśli mamy kwaskowe jabłka, to możemy dodać także 2-3 łyżki cukru. Jabłka odstawiamy na bok.

szarlotka

Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy zimne masło i szybko ucieramy (staramy się zrobić to sprawnie, aby nie ogrzewać zbyt długo masła dłońmi). Kiedy mamy już wszystko razem roztarte, to dodajemy żółtka i znowu szybko zagniatamy już jednolite gładkie ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

szarlotka

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na nierówne części (w proporcjach 1:3). Mniejszą cząstkę znowu chowamy do lodówki. Większą rozwałkowujemy i przekładamy do foremki. Dokładnie ją wylepiamy ciastem. Następnie nakłuwamy powierzchnię widelcem miejsce przy miejscu aby powietrze swobodnie przepływało przez ciasto. Ciasto oprószamy jeszcze delikatnie kaszą manną lub bułką tartą, które wchłoną nadmiar wilgoci z jabłek, zapobiegając zakalcowi. Jabłka wysypujemy do foremki i równo je rozkładamy. Mniejszą część ciasta także rozwałkowujemy i wykładamy ją na wierzch jabłek. Można także wyciąć paski i ułożyć je w kratę lub odrywać małe kawałeczki ciasta i rozsypać je na jabłkach (coś w rodzaju kruszonki). Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie drobno siekamy i wysypujemy na wierzch ciasta.

Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut.


Smacznego!



1 thought on “Szybka szarlotka”

Dodaj komentarz