Szybki gulasz drobiowy
Drób to produkt dość uniwersalny, jeśli chodzi o mięsożerców. Kurczaczek jest przecież dobry na wszystko. Dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Na obiad, kolację, czy lunch. Jest jednak i ta druga strona medalu, bo bardzo łatwo tym kurczakiem można się znudzić i czasem musimy się nieźle namęczyć, żeby wymyślić i podać coś smacznego, szybkiego, a jednocześnie innego niż zwykle. To ja dziś podpowiadam i podrzucam kolejny pomysł na kurczaka inaczej, ale nadal błyskawicznie i smacznie. Tym razem będzie gulasz drobiowy zrobiony na bazie mięsa z udek i podudzi z delikatnym sosem śmietanowym. Podany z drobną kaszą lub ryżem jest pyszny!
Składniki
- 5-6 udek z kurczaka (lub gotowe obrane mięso z udek/podudzi)
- jedna marchew
- biała część pora
- 100 ml śmietany 30-36%
- woda
- mąka do obtoczenia
- ok. 3 łyżki oleju lub masła klarowanego
- łyżka masła (zwykłego)
-
przyprawy:
- listek laurowy
- łyżeczka całych ziaren pieprzu czarnego
- 4 kulki ziela angielskiego
- szczypta suszonego tymianku
- pół łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka posiekanego koperku
Czas przygotowania
45 minut
Liczba porcji
3-4
Wartości odżywcze w porcji:
- Kalorie: 425
- Białko: 24,4 g
- Tłuszcz: 32,3 g
- Węglowodany: 10,4 g
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy ze skór i kroimy w grubszą kostkę. Jeśli nie udało się dostać oddzielonego mięsa od kości, to najpierw należy wykonać trybowanie mięsa. Pokrojone mięso oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiamy na bok.
Pora kroimy w cienkie plasterki, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Mięso obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z każdej strony do zrumienienia, a następnie ściągamy na talerz. Na patelnię od razu wrzucamy pora i marchew. Smażymy chwilkę i dodajemy łyżkę masła oraz ziele angielskie, liść laurowy, kurkumę i pieprz ziarnisty. Mieszamy całość i gdy przyprawy zaczną uwalniać aromaty, to zalewamy całość wodą (ok. 2 szklanki). Dusimy pod przykryciem przez 5 minut, po czym dodajemy do warzyw mięso i pozostawiamy na wolnym ogniu na około 30 minut.
Po tym czasie mięso powinno być już miękkie i bez trudu rozpadać się pod naciskiem łyżki. Dodajemy śmietanę oraz pietruszkę i koperek. Pozostawiamy tak całość już bez przykrycia na około 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowy gulasz drobiowy podajemy z ryżem, dowolną kaszą lub makaronem.
Smacznego!