Szybki gulasz drobiowy

Szybki gulasz drobiowy

Drób to produkt dość uniwersalny, jeśli chodzi o mięsożerców. Kurczaczek jest przecież dobry na wszystko. Dla dzieci, dorosłych i osób starszych. Na obiad, kolację, czy lunch. Jest jednak i ta druga strona medalu, bo bardzo łatwo tym kurczakiem można się znudzić i czasem musimy się nieźle namęczyć, żeby wymyślić i podać coś smacznego, szybkiego, a jednocześnie innego niż zwykle. To ja dziś podpowiadam i podrzucam kolejny pomysł na kurczaka inaczej, ale nadal błyskawicznie i smacznie. Tym razem będzie gulasz drobiowy zrobiony na bazie mięsa z udek i podudzi z delikatnym sosem śmietanowym. Podany z drobną kaszą lub ryżem jest pyszny!


Składniki

  • 5-6 udek z kurczaka (lub gotowe obrane mięso z udek/podudzi)
  • jedna marchew
  • biała część pora
  • 100 ml śmietany 30-36%
  • woda
  • mąka do obtoczenia
  • ok. 3 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • łyżka masła (zwykłego)
  • przyprawy:
    • listek laurowy
    • łyżeczka całych ziaren pieprzu czarnego
    • 4 kulki ziela angielskiego
    • szczypta suszonego tymianku
    • pół łyżeczki kurkumy
    • sól i pieprz do smaku
    • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • łyżeczka posiekanego koperku

Czas przygotowania

45 minut

Liczba porcji

3-4

Wartości odżywcze w porcji:

  • Kalorie: 425
  • Białko: 24,4 g
  • Tłuszcz: 32,3 g
  • Węglowodany: 10,4 g

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy ze skór i kroimy w grubszą kostkę. Jeśli nie udało się dostać oddzielonego mięsa od kości, to najpierw należy wykonać trybowanie mięsa. Pokrojone mięso oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiamy na bok.

Pora kroimy w cienkie plasterki, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Mięso obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z każdej strony do zrumienienia, a następnie ściągamy na talerz. Na patelnię od razu wrzucamy pora i marchew. Smażymy chwilkę i dodajemy łyżkę masła oraz ziele angielskie, liść laurowy, kurkumę i pieprz ziarnisty. Mieszamy całość i gdy przyprawy zaczną uwalniać aromaty, to zalewamy całość wodą (ok. 2 szklanki). Dusimy pod przykryciem przez 5 minut, po czym dodajemy do warzyw mięso i pozostawiamy na wolnym ogniu na około 30 minut.

Po tym czasie mięso powinno być już miękkie i bez trudu rozpadać się pod naciskiem łyżki. Dodajemy śmietanę oraz pietruszkę i koperek. Pozostawiamy tak całość już bez przykrycia na około 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gotowy gulasz drobiowy podajemy z ryżem, dowolną kaszą lub makaronem.


Smacznego!



Dodaj komentarz