Tagliatelle w sosie bolońskim
Dobrze nam znane ragù alla bolognese to jeden z najbardziej znanych włoskich sosów do makaronu. Warto wiedzieć, że ragù oznacza po prostu sos mięsny, zaś jego odmian jest mnóstwo. Tą najbardziej znaną jest ta, która pochodzi z Bolonii, czyli właśnie sos boloński. Gęsty i konkretny, na bazie wołowiny (lub wieprzowiny) to coś, co kochają nie tylko Włosi, ale i my. W tej tradycyjnej wersji podaje się go z makaronem tagliatelle lub papardelle. Przyjęło się jednak podawać go najczęściej z makaronem spaghetti, co jest dużym błędem i Włosi nie są z tego faktu zadowoleni. Cienkie nitki spaghetti nie są w stanie utrzymać tak ciężkiego sosu, dlatego dużo lepszym dodatkiem jest tu szeroki makaron. Chyba nie trzeba dodawać, że najlepiej smakuje z tym DOMOWYM 😉
Składniki
- 400 g mielonej wołowiny
- 2 marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1/4 korzenia selera
- puszka pomidorów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- świeże zioła, np. tymianek lub oregano (można użyć suszonych, jeśli nie mamy świeżych)
- 100 g suchego makaronu tagliatelle lub makaron domowy z TEGO przepisu
- parmezan do podania
Czas przygotowania:
około 60 minut
Liczba porcji:
4
Przygotowanie
Zaczynamy od warzyw. Cebulę i seler naciowy drobno siekamy, marchew i korzeń selera ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kiedy się już rozgrzeje, to wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy jednocześnie rozdrabniając je, aby uniknąć większych grudek. Dodajemy marchew i oba selery. Wszystko razem podsmażamy przez 5 minut, często mieszając. Dolewamy wino i dusimy przez kolejne kilka minut bez przykrycia, aby alkohol wyparował. W oryginalnej wersji dodaje się także boczek lub panchettę, ja jednak zdecydowałam się ten składnik pominąć w przepisie.
Pomidory blendujemy (możemy użyć także passaty) i wlewamy je do naszego sosu. Mieszamy, przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i dusimy wszystko przez około 15-20 minut. Chcemy, aby warzywa zmiękły, a smaki się połączyły.
Na zakończenie doprawiamy sos solą, pieprzem oraz ziołami. Świeże uprzednio siekamy drobno, a suszone od razu wsypujemy do sosu. Całość jeszcze raz mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut.
W tym czasie gotujemy makaron. Ciasto na domowy makaron warto mieć wcześniej przygotowane. Teraz wystarczy je tylko rozwałkować, wykroić i ugotować.
Na talerze przekładamy ugotowany makaron, na niego kładziemy porcję sosu i całość posypujemy parmezanem.
Smacznego!
1 thought on “Tagliatelle w sosie bolońskim”