Tagliatelle w sosie bolońskim

Tagliatelle w sosie bolońskim

Dobrze nam znane ragù alla bolognese to jeden z najbardziej znanych włoskich sosów do makaronu. Warto wiedzieć, że ragù oznacza po prostu sos mięsny, zaś jego odmian jest mnóstwo. Tą najbardziej znaną jest ta, która pochodzi z Bolonii, czyli właśnie sos boloński. Gęsty i konkretny, na bazie wołowiny (lub wieprzowiny) to coś, co kochają nie tylko Włosi, ale i my. W tej tradycyjnej wersji podaje się go z makaronem tagliatelle lub papardelle. Przyjęło się jednak podawać go najczęściej z makaronem spaghetti, co jest dużym błędem i Włosi nie są z tego faktu zadowoleni. Cienkie nitki spaghetti nie są w stanie utrzymać tak ciężkiego sosu, dlatego dużo lepszym dodatkiem jest tu szeroki makaron. Chyba nie trzeba dodawać, że najlepiej smakuje z tym DOMOWYM 😉


Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1/4 korzenia selera
  • puszka pomidorów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • świeże zioła, np. tymianek lub oregano (można użyć suszonych, jeśli nie mamy świeżych)
  • 100 g suchego makaronu tagliatelle lub makaron domowy z TEGO przepisu
  • parmezan do podania

Czas przygotowania:

około 60 minut

Liczba porcji:

4


Przygotowanie

Zaczynamy od warzyw. Cebulę i seler naciowy drobno siekamy, marchew i korzeń selera ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kiedy się już rozgrzeje, to wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy jednocześnie rozdrabniając je, aby uniknąć większych grudek. Dodajemy marchew i oba selery. Wszystko razem podsmażamy przez 5 minut, często mieszając. Dolewamy wino i dusimy przez kolejne kilka minut bez przykrycia, aby alkohol wyparował. W oryginalnej wersji dodaje się także boczek lub panchettę, ja jednak zdecydowałam się ten składnik pominąć w przepisie.

ragu alla bolognese

Pomidory blendujemy (możemy użyć także passaty) i wlewamy je do naszego sosu. Mieszamy, przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i dusimy wszystko przez około 15-20 minut. Chcemy, aby warzywa zmiękły, a smaki się połączyły.

Na zakończenie doprawiamy sos solą, pieprzem oraz ziołami. Świeże uprzednio siekamy drobno, a suszone od razu wsypujemy do sosu. Całość jeszcze raz mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut.

W tym czasie gotujemy makaron. Ciasto na domowy makaron warto mieć wcześniej przygotowane. Teraz wystarczy je tylko rozwałkować, wykroić i ugotować.

Na talerze przekładamy ugotowany makaron, na niego kładziemy porcję sosu i całość posypujemy parmezanem.


Smacznego!


Zobacz także:

carbonara
makaron w sosie pomidorowym
domowy makaron
lazania
makaron z domowym pesto
Carbonara
Carbonara

To jak to właściwie jest z tą carbonarą, powinna być na bazie śmietany czy jednak nie? Niestety i o to toczą się spory, bo jedni mówią tak, a inni inaczej. Co ciekawe, nawet we Włoszech można spotkać różne wersje tego dania. Jeśli o mnie chodzi, […]

Carbonara
Makaron w sosie śmietanowo-serowym
Makaron w sosie śmietanowo-serowym

Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. Jest szybki, prosty i jest milion sposobów na jego przygotowanie. Znacznie częściej z makaronami kojarzymy sosy „czerwone”, np. pomidorowy. Tym razem będzie biało, bo sos do makaronu będzie śmietanowo-serowy. Bardzo delikatny i aksamitny, który idealnie łączy się i […]

MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM
Papardelle w pikantnym sosie
Papardelle w pikantnym sosie

Danie, które najczęściej pojawia się na moim stole to zdecydowanie makaron podawany na różne sposoby. Robi się go szybko i nie ma w tym nic skomplikowanego. Cóż, Włosi znają się na rzeczy i wiedzą jak efektywnie, a zarazem smacznie gotować. Makaron w gęstym sosie pomidorowym […]

Papardelle w pikantnym sosie
Domowy makaron
Klasyczna lasagne
Klasyczna lasagne

Jestem na coś uczulony… A jeśli na lazanię? Jak ja to przeżyję?! … Będę częściej kichał. Garfield No właśnie, dla tego dania wielu jest w stanie się poświęcić. Włosi znają się na kuchni, nie ma wątpliwości. W końcu to ich dania podbijają serca i żołądki […]

Lazania
Szybki makaron z zielonym pesto
Szybki makaron z zielonym pesto

Czy w 15 minut można zrobić obiad z niczego? No pewnie! Nawet jeśli lodówka nie oferuje zbyt wiele i w żołądku pustki, to zamiast sięgać po telefon i zamawiać pizzę, lepiej dokładniej rozejrzeć się po kuchni i ruszyć głową. Makaron wcale nie musi być nudny, […]

Makaron wegański z pesto
previous arrow
next arrow
 

1 thought on “Tagliatelle w sosie bolońskim”

  • Pingback: Tagliatelle w sosie bolońskim | FlyB Kulinaria

Leave a Reply