Tarta owsiana z budyniem i truskawkami

Na takie ciasta teraz jest najlepsza pora. Pyszna i szybka krucha tarta z lekkim kremem budyniowym oraz świeżymi truskawkami to strzał w dziesiątkę na letni deser. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Ani za słodkie, ani za kwaśne — po prostu idealne. Można przygotować ją na klasycznym kruchym spodzie z TEGO przepisu, lub tak jak ja dzisiaj, podmienić część mąki na mielone płatki owsiane. Sprawdzą się tu również zmielone na mąkę orzechy. Ciasto zyska jeszcze więcej smaku, a w dodatku będzie zdrowsze.
Składniki
Ciasto kruche owsiane
- 100 g mąki owsianej lub zmielonych drobno płatków owsianych (można podmienić na inną mąkę, zwykłą pszenną lub mielone orzechy)
- 150 g mąki pszennej
- 170 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- łyżka zimnej wody
Krem
- opakowanie dużego budyniu śmietankowego (na 0,75 l mleka)
- 0,6 l mleka
- 3 łyżki cukru (ja dodałam erytrol w tej samej ilości)
- odrobina pasty waniliowej lub ziarenka z połowy laski wanilii
- 50 g serka śmietankowego lub mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- truskawki (lub inne ulubione owoce np. maliny, borówki, porzeczki, czereśnie)
- do dekoracji: starta lub rozpuszczona czekolada
Czas przygotowania
około 2 godziny + chłodzenie
Liczba porcji
okrągła forma o średnicy 24 cm (około 8 porcji)
Wartości odżywcze w porcji:
- Kalorie: 400
- Białko: 7,7 g
- Tłuszcz: 26,3 g
- Węglowodany: 39 g
Przygotowanie
Ciasto kruche najlepiej przygotować za pomocą malaksera. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w pojemniku i posiekać do uzyskania gliniastej konsystencji. Następnie przekładamy ciasto na blat, formujemy gładką kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jeśli nie posiadamy malaksera, ani blendera z pojemnikiem, to na blacie mieszamy suche składniki, następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka i wodę. Szybko wszystko siekamy nożem, a następnie zagniatamy dłońmi. Robimy to szybko, aby nie ogrzać składników zbyt mocno.
Kiedy ciasto się chłodzi, robimy budyń. W szklance mleka rozprowadzamy zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz wanilią. Kiedy zaczyna wrzeć, wlewamy mleko z budyniem i mieszamy do zgęstnienia. Gotowy budyń przekładamy do miski, przykrywamy folią (tak, aby dotykała powierzchni budyniu, co zapobiegnie powstaniu kożucha) i odstawiamy do wystudzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy (np. suchym grochem). Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach (góra-dół). Na ostatnie 10 minut pieczenia ściągamy obciążenie i papier, aby ciasto się zrumieniło. Studzimy na kratce.



Wystudzony budyń ubijamy krótko mikserem lub trzepaczką. Powinien być dość sztywny i gęsty, ponieważ użyliśmy mniej mleka. Nie będziemy musieli już dodatkowo usztywniać kremu dzięki temu. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy serek. Następnie dodajemy je do budyniu i łączymy w jednolitą masę za pomocą szpatułki. Gotowy krem przekładamy na wystudzony spód do tarty i rozprowadzamy dokładnie.



Wierzch dekorujemy truskawkami pokrojonymi w plasterki oraz czekoladą. Gotową tartę chłodzimy jeszcze minimum godzinę w lodówce.
Smacznego!