Tarta z jabłkami i brzoskwiniami

Tarta z jabłkami i brzoskwiniami

Szybka i prosta tarta, która zachwyci każde podniebienie. Wybrałam do niej brzoskwinie i jabłka, ale tutaj będą pasowały także inne owoce, takie jak gruszki, śliwki, rabarbar… Co tylko przyjdzie nam do głowy. To, co bardzo lubię w tego typu tartach, to to, że właściwie nie potrzebujemy do nich żadnej foremki, ponieważ to ciasto nadaje formę. Wygląda to wspaniale i bardzo efektownie. Proponuję od razu przygotować dwie porcje, ponieważ ta pierwsza zniknie w mig!


Składniki

  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • 3 brzoskwinie
  • jedno jabłko
  • cynamon

Czas przygotowania:

20 minut na przygotowanie ciasta + 30 minut pieczenia

Liczba porcji:

8-10


Przygotowanie

Na stolnicę wysypujemy obie mąki oraz cukier i wszystko razem łączymy. Dodajemy zimne masło i siekamy je razem z suchymi składnikami na mniejsze kawałeczki. Następnie palcami wszystko ucieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtka i ponownie rozcieramy. Aby wszystko połączyć całość dodajemy jeszcze łyżkę jogurtu lub śmietany. Szybko zagniatamy ciasto i kiedy będzie gładkie, to formuje je w kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na 10 minut do lodówki.

W tym czasie obieramy owoce ze skórki i kroimy w cienkie półksiężyce. Owoce najlepiej wybrać dość miękkie i słodkie. Wtedy po upieczeniu będą rozpływały się w ustach i nie trzeba będzie ich dosładzać.

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek o kształcie zbliżonym do koła (około 0,5 cm grubości). Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy owoce „na zakładkę” (jak na zdjęciu). Od brzegu ciasta zostawiamy co najmniej 5 cm pustego miejsca, ponieważ tym przykryjemy owoce. Im mniej zostawimy, tym bardziej „odkryta” będzie tarta. Owoce oprószamy cynamonem oraz lekko cukrem. Następnie zamykamy naszą tartę, czyli pozostawionym brzegiem zakrywamy owoce. Robimy tak kawałek po kawałku, aby cały brzeg „położył się” na owocach i powstały zakładki z ciasta. Ciasto smarujemy jeszcze białkiem za pomocą pędzelka i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny.

tarta z jabłkami i brzoskwiniami

Polecam podawać z lodami waniliowymi jeszcze lekko ciepłe!


Smacznego!



1 thought on “Tarta z jabłkami i brzoskwiniami”

Dodaj komentarz