Tortilla kukurydziana

Tortilla kukurydziana

Coś dla fanów meksykańskiej kuchni (i nie tylko 😉 ) dzisiaj. Była PEŁNOZIARNISTA, to teraz będzie kukurydziana. Ta tortilla jest znacznie bardziej krucha i delikatna. Będzie świetna jako baza do meksykańskich dań, takich jak enchilada lub quesadilla. Można ją także podawać z sałatkami jako coś chrupiącego zamiast pieczywa. Śmiało spakujcie ją do swoich lunchboxów i zabierzcie do pracy. Czy to nie miłe urozmaicenie zwykłego posiłku? 🙂


Składniki

  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • ok. 120 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • spora szczypta soli

Czas przygotowania

30 minut

Liczba porcji

8 małych placków (średnica ok. 23 cm)

Wartości odżywcze w jednej sztuce

  • Kalorie: 125
  • Białko: 2,4 g
  • Tłuszcze: 4,4 g
  • Węglowodany: 18,3 g

Pzygotowanie

Do miski wsypujemy obie mąki oraz sól. Dodajemy olej i mieszamy wszystko łyżką, a następnie dolewamy gorącą wodę i zagniatamy całość w spójne i gładkie ciasto. Uważamy, tylko żeby się nie poparzyć. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt miękkie, to dosypujemy odrobinę mąki (pszennej). Ciasto owijamy i odstawiamy na 15 minut.

tortilla kukurydziana

Kulkę ciasta dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek, obficie podsypując mąką. Ciasto może się dość mocno kruszyć i lepić, więc należy być ostrożnym (i cierpliwym 😉 ). Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okrągły kształt za pomocą np. talerza. Postępujemy tak z każdym kawałkiem. Wycinki ciasta odkładamy, ponownie wszystkie razem zagniatamy i jeszcze raz wałkujemy i wycinamy. Tak, aby wykorzystać całe ciasto.

Suchą patelnię nagrzewamy i podpiekamy tortille po kolei, z każdej strony po ok. 1-2 minuty. Podczas podpiekania tortille mogą się odrobinę nadmuchać. Gotowe tortille odkładamy na talerz do przestygnięcia.


Smacznego!



1 thought on “Tortilla kukurydziana”

Dodaj komentarz