Tortille pełnoziarniste
Tortille to bardzo fajna opcja, jeśli zwykłe pieczywo już trochę się nam „przejadło”. Dzięki niej możemy podać kanapki nieco inaczej, czy zrobić przekąski na imprezę w postaci roladek z różnym nadzieniem. Kupujecie czasem gotowe tortille w sklepach? A czy sięgając po kolejną paczkę, odwracacie ją i sprawdzacie z czego zrobione są te placki? Jeśli nie, to zachęcam by zapoznać się ze składem takich gotowców, bo przyznam, że mi trudno było znaleźć takie, które nie miały dziwnych chemicznych dodatków. A skoro tak, to zamiast tracić czas w sklepie na szukanie tych idealnych, lepiej zrobić je w domu. Nie ma w tym nic trudnego, a dzięki temu, że przygotujemy je sami, będziemy pewni, że są zrobione z dobrych składników. Ja polecam zrobić od razu tortille pełnoziarniste, ponieważ będą znacznie zdrowsze i bardziej wartościowe niż te z oczyszczonej mąki pszennej.
Składniki
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (pszennej, żytniej lub orkiszowej, np. TAKIEJ)
- ok. 160-180 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- spora szczypta soli
Czas przygotowania
30 minut
Liczba porcji
6-8 placków (w zależności od wielkości)
Wartości odżywcze w jednej sztuce
- Kalorie: 170
- Białko: 4,2 g
- Tłuszcze: 5,1 g
- Węglowodany: 28,2 g
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę. Ja wykorzystałam szklankę mąki żytniej pełnoziarnistej 2000 i szklankę mąki żytniej chlebowej 720, bo akurat takie były w moich szafkach, ale Wy możecie wykorzystać tylko typ 2000 lub inny. Dodajemy sól i mieszamy. Do mąki dodajemy także olej i mieszamy. Zaczynamy stopniowo dolewać gorącą wodę, cały czas mieszając wszystko łyżką. Następnie ugniatamy wszystko razem dłonią. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut, aby było gładkie i odchodziło od ręki. Gdyby było zbyt klejące, to dodajemy odrobinę mąki, a jeśli zbyt twarde, to dolewamy wodę. Pamiętajmy, że mąka pełnoziarnista wchłania więcej wody niż mąka pszenna oczyszczona.
Wyrobione, gładkie ciasto owijamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.
Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą talerza i noża wykrawamy równy okrągły kształt (ważne, aby placek nie był większy niż średnica patelni). Patelnię rozgrzewamy (nie dodajemy tłuszczu!). U mnie jest to patelnia do naleśników, ponieważ ma dużą średnicę. Kiedy jest gorąca, to wrzucamy pierwszą tortillę. Opiekamy z każdej strony po 1-2 minuty (aż pojawią się brązowe plamki i lekko się nadmuchają). Im dłużej będziemy je opiekać, tym twardsze i bardziej chrupkie będą. Jeśli więc chcemy tortillę zwijać, to lepiej trzymać je krócej na patelni, aby były bardziej elastyczne.
Upieczone tortille odkładamy na czystą, suchą ściereczkę, aby nie wyschły i pozostały elastyczne.
Jeśli jednak placki nam stwardnieją po chwili, to wystarczy wrzucić je na rozgrzaną suchą patelnię, aby znowu zmiękły.
[shopeneo-widget id=”e4f93204-65e5-40eb-9486-bd8622ace8bb”]
Smacznego!
1 thought on “Tortille pełnoziarniste”