Tosty francuskie

Tosty francuskie

Ach te leniwe i późne śniadania. Moja dzisiejsza propozycja na taki rozkosznie słodki początek dnia to pyszne i pachnące tosty francuskie smażone na maśle i podane z domową konfiturą i czekoladą. Nie dość, że pyszne to jeszcze jest to rozwiązanie idealne, jeśli mamy w domu suchą chałkę, która jest już zbyt twarda do zjedzenia. Im bardziej wysuszona, tym lepiej. Czasem odrobina rozpusty może być pożyteczna. 😉

Składniki (na dwie porcje)

  • dwie małe suche chałki lub połowa jednej większej
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • odrobina cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • propozycje dodatków: konfitura, cukier puder, czekolada, świeże owoce, jogurt, śmietanka

Przygotowanie

Jajka wbijamy na głęboki talerz, dolewamy mleko, wsypujemy cukier i cynamon i dokładnie wszystko roztrzepujemy.

Chałkę kroimy na plastry o grubości 2-3 cm. Każdą z nich z boku możemy lekko naciąć wzdłuż po środku (aby stworzyć niewielką kieszonkę) i umieścić tam kostkę czekolady (podczas smażenia czekolada się rozpuści i tosty zyskają płynne czekoladowe nadzienie). Następnie kromki moczymy w mleku z jajkami. Im bardziej sucha będzie chałka, tym tosty będą smaczniejsze, bo wchłoną więcej płynu. Potrzymajcie kromki w mleku z każdej strony przynajmniej po 15-20 sekund, żeby środek miał okazję nasiąknąć. 

W międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło i kiedy się rozpuści, układamy na nim nasze mokre kromki. Smażymy z każdej strony na niezbyt mocnym ogniu przez kilka minut, pilnując, by masło się nie spaliło. Kiedy będą złociste, wyciągamy tosty na talerz. Podajemy od razu póki gorące z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!


Dodaj komentarz