Truskawkowe tiramisu

Dziś dzień wyjątkowy, bo nasz Drogie Panie! I z tej okazji będzie wyjątkowy i kobiecy deser — pyszne truskawkowe tiramisu. Absolutnie pyszne i obłędne w smaku. Idealne na niedzielne popołudnie. Krem został przygotowany na bazie śmietany oraz sera mascarpone (bez jajek, jak w oryginalnym włoskim przepisie) i naprawdę daje radę! Połączenie go z orzeźwiającymi truskawkami oraz biszkoptami nasączonymi domową nalewką (tylko dla dorosłych w tej wersji) to poezja smaku. Do zrobienia w kilkanaście minut!
A wszystkim wspaniałym kobietom życzę, aby były silne, znały swoją wartość, doceniały siebie, spełniały marzenia, realizowały się i każdego dnia potrafiły zrobić coś małego dla siebie.
Składniki
- 200 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 szklanki mrożonych truskawek (w sezonie mrożonych)
- podłużne biszkopty (około 12 sztuk) lub DOMOWE
- 60 g cukru pudru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 ml owocowej nalewki, np. z wiśni, truskawek, porzeczek etc. (wersja 18+) lub syropu owocowego (wersja uwzględniająca młodszych)
- 100 ml wody
- kilka listków mięty do dekoracji
Czas przygotowania
20 minut + 2 godziny chłodzenia
Liczba porcji
5
Wartości odżywcze w porcji:
- Kalorie: 536
- Białko: 6,7 g
- Tłuszcz: 39,4 g
- Węglowodany: 42 g
Przygotowanie
Truskawki wcześniej rozmrażamy, a następnie odlewamy do miseczki nadmiar wody, który puściły. Odsączone owoce blendujemy z 1,5 łyżki cukru pudru, odrobiną cukru waniliowego oraz łyżeczką soku z cytryny. Tak powstały sos odstawiamy do lodówki, aby już się schłodził.


Zimną śmietanę ubijamy a sztywno. Pod koniec dodajemy pozostały cukier puder, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Kiedy śmietana jest sztywna, to zaczynamy stopniowo dodawać mascarpone (cały czas ubijając na wolniejszych obrotach). Po zmiksowaniu całości sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy, jeśli lubimy bardziej słodkie desery. Krem odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Do miseczki wlewamy nalewkę/syrop (świetnie sprawdzi się również do tego domowy sok z owoców lub czerwone wino), dodajemy wodę z truskawek oraz 100 ml czystej wody. Biszkopty przełamujemy na pół.
Na dno pucharków/szklanek/słoiczków kładziemy po 2 łyżki zmiksowanych truskawek. Biszkopty moczymy w przygotowanym płynie dosłownie przez 3 sekundy i układamy na truskawkach (po dwie połówki, czyli jeden biszkopt na warstwę). Następnie kładziemy dwie łyżki kremu (lub wyciskamy z rękawa cukierniczego – jest znacznie wygodniej). Następnie kolejne 2 łyżki truskawek, biszkopt i krem i tak postępujemy z każdą porcją do napełnienia. Wierzch dekorujemy jednym suchym biszkoptem i listkami mięty. Tak przygotowane truskawkowe tiramisu wkładamy na około 2 godziny do lodówki.



Smacznego!