Wegetariańskie burgery

Wegetariańskie burgery

Nie jestem typem mięsożercy, dlatego wszelkiego rodzaju kotlety, kotleciki i burgery w wersji wegetariańskiej uwielbiam. Nawet jeśli przepadacie za mięsnymi kotletami z soczystej wołowiny, to zachęcam do spróbowania kotletów w wersji no-meat. Moja propozycja to burgery zrobione z mega zdrowej kaszy quinoa, czyli komosy ryżowej oraz ciecierzycy. Wykorzystanie wielu zdrowych składników jak kasza, ziarna słonecznika, pełnoziarnista mąka i strączki, to idealny sposób na stworzenie zbilansowanego i sycącego posiłku. Dodatek orientalnych przypraw powoduje natomiast, że kotlety są pełne smaku oraz aromatu. Zapewniam, że już dwa takie wege burgery spowodują, że będziecie najedzeni długo, energii z pewnością nie braknie, a do ich smaku jeszcze wiele razy będziecie chcieli wrócić.


Składniki

  • 100 g suchej komosy ryżowej
  • 200 ml wody
  • plaster cytryny
  • 50 g mąki (owsianej, żytniej, orkiszowej, itp.)
  • 100 g startej na drobno marchwi
  • 50 g ziaren słonecznika
  • ząbek czosnku
  • 190 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej i odsączonej
  • połowa papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 całe gałązki świeżej bazylii
  • łyżka listków świeżego tymianku
  • przyprawy:
    • łyżeczka kminu rzymskiego
    • łyżeczka mielonej kolendry
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • szczypta cukru
    • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania
30 minut

Czas pieczenia
25 minut

Liczba porcji
6 burgerów (ok. 120 g każdy)

Wartości odżywcze

100 g porcja (120 g)
Kcal 168 202
B 5,9 7,1
W 21 25,2
T 7,7 9,2
Obliczone na podstawie wykorzystanych składników

[shopeneo-widget id=”f110afae-8132-4864-a123-9966b03bfe83″]

Przygotowanie

Kaszę gotujemy w wodzie wraz z plastrem cytryny przez około 15 minut pod przykryciem i na małym ogniu. W czasie gotowania nie mieszamy i nie ściągamy pokrywki.

Marchew, odsączoną cieciorkę, czosnek i chilli wrzucamy do malaksera. Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do pozostałych składników. Dolewamy do tego olej, sos sojowy zioła oraz wszystkie przyprawy. Wszystko razem krótko miksujemy, aby składniki wstępnie połączyć.

wegeburgery z komosy i ciecierzycy

Uwaga: Zioła można wymienić na inne ulubione, np. pietruszkę, kolendrę, rozmaryn itp.

Ugotowaną kaszę wsypujemy do zmiksowanych składników (plaster cytryny oczywiście wyciągamy po ugotowaniu). Dodajemy również mąkę. Wszystko razem miksujemy, ale nie za długo. Wszystko ma się połączyć, ale nie może z tego powstać gładka papka. Optymalna konsystencja to taka, gdzie składniki dają się lepić, ale wyczuwalne i widoczne są kawałki słonecznika, kaszy, cieciorki i chilli.

Masę odstawiamy na kilka minut, a następnie formujemy okrągłe burgery zwilżonymi dłońmi. Kotlety układamy na pergaminie. Wierzch smarujemy cienką warstwą oliwy.

Kiedy wszystkie są gotowe, to wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy około 25 minut. Po 15 minutach warto kotlety przewrócić na drugą stronę.

Wege burgery podajemy od razu tak, jak te klasyczne, czyli w bułce z warzywami i sosem (świetnie pasuje tutaj sos jogurtowo-czosnkowy) lub w wersji solo z sałatką i sosem.


Smacznego!



Leave a Reply