Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Dzisiaj pomysł na bardzo prosty i szybki obiad. Zapiekanki to coś, co wiele osób uwielbia. I słusznie, bo to fajne rozwiązanie na posiłek, zwłaszcza wtedy kiedy nie mamy za dużo czasu. W dodatku można tym samym trochę wyczyścić lodówkę, bo do zapiekanki da się wrzucić w zasadzie wszystko. Dzisiejsza propozycja to zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym. Sprawdzi się zarówno na rodzinny posiłek, jak i lunch do pracy.
Składniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 130 g makaronu krótkiego (u mnie kokardki)
- połowa cukinii
- pół czerwonej papryki
- 1/3-1/2 papryczki chilli
- cebula
- ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- garść świeżego szpinaku
- 3 łyżki oleju
- kulka mozzarelli
- 50 g żółtego sera startego
-
przyprawy:
- pół łyżeczki oregano
- szczypta tymianku suszonego
- 1/4 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru
Czas przygotowania
40 minut
Liczba porcji
4
Wartości odżywcze w porcji
- Kalorie: 416,5
- Białko: 25,7 g
- Węglowodany: 35,2 g
- Tłuszcze: 19,3 g
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy go pieprzem i solą oraz szczyptą tymianku i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie kroimy cukinię, paprykę i cebulę w niezbyt grubą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Chilli bardzo drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw wrzucamy cebulę z chilli. Szklimy przez chwilę, po czym dodajemy czosnek oraz kurczaka. Kiedy mięso się zetnie (nie musi być mocno przyrumienione), to dodajemy paprykę i cukinię i smażymy wszystko razem, aż cukinia puści wodę i wszystko zacznie się lekko dusić. Dodajemy jeszcze umyty szpinak. Jeśli liście szpinaku są duże, to warto je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy tylko szpinak straci objętość, wlewamy pomidory wraz z sokiem. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem całość przez 10 minut.
W międzyczasie gotujemy również makaron, ale o 2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Chodzi o to, aby był bardzo al dente, ponieważ podczas zapiekania w sosie osiągnie odpowiednią twardość.
Sos ściągamy z ognia. Do niego dodajemy ugotowany makaron oraz około 2 łyżki startego żółtego sera. Wszystko mieszamy, jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze doprawiamy do smaku i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy równomiernie jeszcze startym serem oraz kawałeczkami mozzarelli. Naczynie przykrywamy folią i zapiekamy przez 20 minut w 190 stopniach. Na ostatnie 5 minut ściągamy folię.
Zapiekankę podajemy od razu z dodatkiem odrobiny startego sera twardego, np. parmezanu.
Smacznego!
1 thought on “Zapiekanka makaronowa z kurczakiem”