Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Dzisiaj pomysł na bardzo prosty i szybki obiad. Zapiekanki to coś, co wiele osób uwielbia. I słusznie, bo to fajne rozwiązanie na posiłek, zwłaszcza wtedy kiedy nie mamy za dużo czasu. W dodatku można tym samym trochę wyczyścić lodówkę, bo do zapiekanki da się wrzucić w zasadzie wszystko. Dzisiejsza propozycja to zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym. Sprawdzi się zarówno na rodzinny posiłek, jak i lunch do pracy.


Składniki

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 130 g makaronu krótkiego (u mnie kokardki)
  • połowa cukinii
  • pół czerwonej papryki
  • 1/3-1/2 papryczki chilli
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • garść świeżego szpinaku
  • 3 łyżki oleju
  • kulka mozzarelli
  • 50 g żółtego sera startego
  • przyprawy:
    • pół łyżeczki oregano
    • szczypta tymianku suszonego
    • 1/4 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
    • sól, pieprz do smaku
    • szczypta cukru

Czas przygotowania

40 minut

Liczba porcji

4

Wartości odżywcze w porcji

  • Kalorie: 416,5
  • Białko: 25,7 g
  • Węglowodany: 35,2 g
  • Tłuszcze: 19,3 g

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy go pieprzem i solą oraz szczyptą tymianku i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie kroimy cukinię, paprykę i cebulę w niezbyt grubą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Chilli bardzo drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw wrzucamy cebulę z chilli. Szklimy przez chwilę, po czym dodajemy czosnek oraz kurczaka. Kiedy mięso się zetnie (nie musi być mocno przyrumienione), to dodajemy paprykę i cukinię i smażymy wszystko razem, aż cukinia puści wodę i wszystko zacznie się lekko dusić. Dodajemy jeszcze umyty szpinak. Jeśli liście szpinaku są duże, to warto je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy tylko szpinak straci objętość, wlewamy pomidory wraz z sokiem. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem całość przez 10 minut.

W międzyczasie gotujemy również makaron, ale o 2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Chodzi o to, aby był bardzo al dente, ponieważ podczas zapiekania w sosie osiągnie odpowiednią twardość.

Sos ściągamy z ognia. Do niego dodajemy ugotowany makaron oraz około 2 łyżki startego żółtego sera. Wszystko mieszamy, jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze doprawiamy do smaku i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy równomiernie jeszcze startym serem oraz kawałeczkami mozzarelli. Naczynie przykrywamy folią i zapiekamy przez 20 minut w 190 stopniach. Na ostatnie 5 minut ściągamy folię.

Zapiekankę podajemy od razu z dodatkiem odrobiny startego sera twardego, np. parmezanu.


Smacznego!



1 thought on “Zapiekanka makaronowa z kurczakiem”

  • Pingback: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem | FlyB Kulinaria

Leave a Reply