Zapiekany ryż na mleku

Zapiekany ryż na mleku

Tradycyjny słodki przysmak dzieciństwa, czyli zapiekany ryż na mleku. Dobry o każdej porze, a zwłaszcza na śniadanie w takie chłodne dni jak mamy ostatnio. Z dodatkiem jabłek, cynamonu i zwieńczone konfiturą dyniową rozgrzewa i syci o poranku, dając energię na rozpoczęcie dnia.

Składniki (na dwie porcje)

  • 100 g suchego ryżu (u mnie to ryż brązowy)
  • szklanka mleka (dowolnego)
  • 2 łyżki cukru/miodu
  • pół jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka masła (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru/miodu i cynamonu oraz masła. Jeśli wybraliśmy ryż w woreczku to woreczek rozcinamy i gotujemy bez niego. Gotujemy dłużej niż jest to podane na opakowaniu. Ryż powinien być rozgotowany i mięciutki i powinien wchłonąć większość mleka. Jeśli okaże się, że mleka jest zbyt mało, to dolewamy odrobinę, aby uniknąć przypalenia. 

W czasie gotowania ryżu, obieramy jabłko i kroimy je w cienkie plasterki. Można je także zetrzeć na tarce. Ceramiczne foremki smarujemy cieniutko masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. 

Foremki wypełniamy do połowy ryżem z mlekiem, a następnie kładziemy jabłka i na koniec znowu ryż już do pełna. Całość posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu kiedy wierzch się lekko się zrumieni, około 30 minut. Jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika z dodatkiem konfitury. U mnie była to konfitura dyniowo-jabłkowa przygotowana z tego przepisu.

Smacznego!


Dodaj komentarz