Ziemniaki pieczone

Ziemniaki pieczone

Znudziły się klasyczne tłuczone ziemniaki do obiadu? To może dla odmiany warto spróbować czegoś nowego? Proponuję pieczone ziemniaki z masełkiem i czosnkiem. Bardzo dobrze komponują się z pieczonym mięsem, rybą lub po prostu klasycznym schabowym.

Składniki (na dwie porcje)

  • 5-6 ziemniaków
  • łyżka masła
  • łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • szczypta tymianku i oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę lub półplastry, a następnie gotujemy na półtwardo. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kiedy ziemniaki się podgotowały, odcedzamy je i pozostawiamy w garnku. Dodajemy następnie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Potrząsamy garnkiem tak, aby ziemniaki obtoczyły się w przyprawach, a masło rozpuściło.

Następnie ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut. Po tym czasie rozwijamy w folię i pieczemy jeszcze tak do zrumienienia. Przed wyciągnięciem sprawdzamy dla pewności czy ziemniaki są miękkie.

Gotowe, możemy podawać z dowolnym mięsem.

ziemniaki_pieczone

Smacznego!


Dodaj komentarz