Ziemniaki pieczone

Znudziły się klasyczne tłuczone ziemniaki do obiadu? To może dla odmiany warto spróbować czegoś nowego? Proponuję pieczone ziemniaki z masełkiem i czosnkiem. Bardzo dobrze komponują się z pieczonym mięsem, rybą lub po prostu klasycznym schabowym.
Składniki (na dwie porcje)
- 5-6 ziemniaków
- łyżka masła
- łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- szczypta tymianku i oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę lub półplastry, a następnie gotujemy na półtwardo. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kiedy ziemniaki się podgotowały, odcedzamy je i pozostawiamy w garnku. Dodajemy następnie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Potrząsamy garnkiem tak, aby ziemniaki obtoczyły się w przyprawach, a masło rozpuściło.
Następnie ziemniaki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut. Po tym czasie rozwijamy w folię i pieczemy jeszcze tak do zrumienienia. Przed wyciągnięciem sprawdzamy dla pewności czy ziemniaki są miękkie.
Gotowe, możemy podawać z dowolnym mięsem.

Smacznego!