Ziołowy łosoś pieczony

Ziołowy łosoś pieczony

Co w piątek na obiad? No wiadomo, ryba! Od zawsze u mnie w domu, tak jak w wielu domach, w piątki jadało się jarskie posiłki. Czasem zupełnie bezmięsne, jak naleśniki, czy kotlety jajeczne, a czasem pojawiały się ryby. Teraz staram się tę tradycję podtrzymywać i przynajmniej ten jeden raz w tygodniu ryby jeść. Najczęściej na stole pojawia się pieczony łosoś, którego kocham całym sercem pod każdą postacią, a najbardziej w tej właśnie wersji. Pieczony filet w folii podany z domowym i aromatycznym MASŁEM CZOSNKOWYM to coś, co nie znudzi się nigdy. Mięsko jest bardzo soczyste i mięciutkie dzięki krótkiemu pieczeniu w folii. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub klasycznie z ziemniakami z wody i sałatką ze świeżych warzyw. Mmm.. pycha!


Składniki

  • 350 g filetu z łososia
  • pół cytryny
  • 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • sól
  • do podania: masło czosnkowe z TEGO przepisu cząstki cytryny

Czas przygotowania

30 minut

Liczba porcji

2


Przygotowanie

Filet dzielimy na dwie części. Każdy oprószamy solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Każdy filet kładziemy na większym kawałku folii aluminiowej i na nim układamy po jednej gałązce ziół. Folię szczelnie zawijamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Do rozgrzanego piekarnika wkładamy paczuszki z łososiem i pieczemy przez 10-12 minut. Po upieczeniu od razu przekładamy na talerze. Na każdym filecie układamy po kawałku masła czosnkowego i podajemy z cząstką cytryny.

Pieczony łosoś świetnie komponuje się z lekką sałatką oraz PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI.


Smacznego!



1 thought on “Ziołowy łosoś pieczony”

Dodaj komentarz