Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Kuchnia bez niej nie istnieje. Do każdego mięsa, farszu, sosu zawsze ją dodajemy, a rosół bez niej klarowny nie będzie. Cebula to warzywo, którego nigdy nie lubiłam i niemal pod żadną postacią nie jestem go w stanie zjeść. Ani smażona, ani pieczona, ani tym bardziej surowa nigdy nie chciała przejść mi przez gardło. Do wielu warzyw się przekonałam, jednak z cebulą nie polubiłyśmy się do końca, ale powoli znajduję i na nią sposoby. Na przykład taka właśnie zupa cebulowa, czyli danie prosto z Francji. Mimo, że sama nie przepadam za cebulą, to w domu jest Ktoś, kto ją uwielbia i dla Kogo taką zupę zaczęłam gotować (w końcu czego nie robimy z miłości 😉 ). Bardzo prosta w wykonaniu, podana z grzanką z serem smakuje naprawdę dobrze. Świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni, ponieważ jest dość tłusta (to przez masło) i mimo braku mięsa, potrafi nasycić.

Składniki (3-4 porcje)

  • 500-600 g cebuli białej
  • 60 g masła
  • 3 listki laurowe
  • łyżeczka całych ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • po pół łyżeczki tymianku i cząbru
  • sól i pieprz
  • około 700 ml wody

Grzanki z serem

  • jedna bagietka
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty
  • szczypta oregano suszonego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w piórka. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojoną cebulę. Polecam używać masła klarowanego, ponieważ wtedy jest mniejsze ryzyko przypalenia. Cebulę szklimy na maśle przez około 20 minut. Często ją mieszamy i kontrolujemy czy się nie przypala. Cebula powinna się delikatnie przyrumienić.

cebula

Następnie do garnka dorzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz suszone zioła. Mieszamy i zalewamy całość wodą. Garnek przykrywamy i kiedy zupa się zagotuje to zmniejszamy gaz i gotujemy dalej przez około godzinę.

Po godzinie doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku (i ewentualnie ziołami jeśli chcemy, aby była bardziej aromatyczna).

Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Opiekamy przez kilka minut pod grillem aż się zrumienią. Na grzanki kładziemy starty żółty ser, oprószamy oregano i dalej opiekamy aż ser się rozpuści.

zupa cebulowa

Gotowe. Grzanki możemy zamoczyć w zupie i podawać w ten sposób lub oddzielnie.

Smacznego!


Dodaj komentarz