Żurek

Żurek

Święta już za chwilę, a więc zaczynamy z wielkanocnymi przepisami! Na początek będzie żurek. U mnie to zawsze on gościł na stole i to nim rozpoczynaliśmy świąteczny czas. Zrobiony na zakwasie żytnim, z wędzonym boczkiem i białą kiełbaską, a doprawiony duuuużą ilością majeranku, czosnku oraz chrzanu. Dla mnie ideał. Z jajkiem i kromką żytniego chleba smakuje wyśmienicie.


Składniki

  • 2 l warzywnego wywaru lub wody
  • 3 białe kiełbaski surowe
  • 30 dag surowego boczku wędzonego (najlepiej, żeby nie był zbyt otłuszczony)
  • 3 kopiaste łyżeczki chrzanu
  • szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy
    • 3 listki laurowe
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • płaska łyżeczka całych ziarenek pieprzu
    • 2 łyżki suszonego majeranku
    • sól i pieprz do smaku
  • do podania: żytnie pieczywo, jajka ugotowane na twardo

Czas przygotowania

60 minut

Liczba porcji

5-6

Wartości odżywcze w porcji (bez pieczywa i jajek):

  • Kalorie: 340
  • Białko: 13,5 g
  • Tłuszcz: 28,5 g
  • Węglowodany: 8,4 g

Przygotowanie

Czysty wywar z warzyw lub wodę zagotowujemy. U mnie był to bulion ugotowany dzień wcześniej na włoszczyźnie z dodatkiem liścia laurowego i przecedzony (z warzyw skroiłam jarzynową sałatkę). Dodajemy do niego całe kiełbaski oraz boczek pokrojony w kostkę. Czosnek obieramy, delikatnie rozgniatamy i w tej postaci dodajemy do wywaru. Wrzucamy również liście laurowe, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Gotujemy całość na niedużym ogniu przez pół godziny.

żurek wielkanocny

Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i kiedy lekko wystygną, to kroimy je w plasterki i ponownie wrzucamy do zupy.

Porada: Chcecie, aby żurek jeszcze ładniej prezentował się na talerzu? Przygotujcie mini pulpeciki z białej kiełbasy. Wystarczy wycisnąć surowe mięso z wszystkich kiełbasek, delikatnie je ugnieść (można także jeszcze doprawić solą, pieprzem i majerankiem) i zwilżonymi dłońmi formować małe kuleczki, które wrzucamy do wrzącego bulionu razem z boczkiem.

Na koniec do zupy wlewamy zakwas i czekamy, aż całość się zagotuje. Doprawiamy chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki uwolniły się i przegryzły. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pieczywem.


Smacznego!



Dodaj komentarz