Żurek
Święta już za chwilę, a więc zaczynamy z wielkanocnymi przepisami! Na początek będzie żurek. U mnie to zawsze on gościł na stole i to nim rozpoczynaliśmy świąteczny czas. Zrobiony na zakwasie żytnim, z wędzonym boczkiem i białą kiełbaską, a doprawiony duuuużą ilością majeranku, czosnku oraz chrzanu. Dla mnie ideał. Z jajkiem i kromką żytniego chleba smakuje wyśmienicie.
Składniki
- 2 l warzywnego wywaru lub wody
- 3 białe kiełbaski surowe
- 30 dag surowego boczku wędzonego (najlepiej, żeby nie był zbyt otłuszczony)
- 3 kopiaste łyżeczki chrzanu
- szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
- 2 ząbki czosnku
-
przyprawy
- 3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- płaska łyżeczka całych ziarenek pieprzu
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- do podania: żytnie pieczywo, jajka ugotowane na twardo
Czas przygotowania
60 minut
Liczba porcji
5-6
Wartości odżywcze w porcji (bez pieczywa i jajek):
- Kalorie: 340
- Białko: 13,5 g
- Tłuszcz: 28,5 g
- Węglowodany: 8,4 g
Przygotowanie
Czysty wywar z warzyw lub wodę zagotowujemy. U mnie był to bulion ugotowany dzień wcześniej na włoszczyźnie z dodatkiem liścia laurowego i przecedzony (z warzyw skroiłam jarzynową sałatkę). Dodajemy do niego całe kiełbaski oraz boczek pokrojony w kostkę. Czosnek obieramy, delikatnie rozgniatamy i w tej postaci dodajemy do wywaru. Wrzucamy również liście laurowe, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Gotujemy całość na niedużym ogniu przez pół godziny.
Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i kiedy lekko wystygną, to kroimy je w plasterki i ponownie wrzucamy do zupy.
Porada: Chcecie, aby żurek jeszcze ładniej prezentował się na talerzu? Przygotujcie mini pulpeciki z białej kiełbasy. Wystarczy wycisnąć surowe mięso z wszystkich kiełbasek, delikatnie je ugnieść (można także jeszcze doprawić solą, pieprzem i majerankiem) i zwilżonymi dłońmi formować małe kuleczki, które wrzucamy do wrzącego bulionu razem z boczkiem.
Na koniec do zupy wlewamy zakwas i czekamy, aż całość się zagotuje. Doprawiamy chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki uwolniły się i przegryzły. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pieczywem.
Smacznego!